Re: fixní odměňování
Před časem tu proběhla diskuze o možnosti stanovení mzdy s přihlédnutím k práci přesčas (což bylo možné podle starého zákoníku - do 150 h ročně se přesčasy neplatily, pokud bylo napsáno, že mzda je stanovená již s příhlédnutím k tomu). Letos je jiný zákoník a JUDr. Jouza prý má výklad, že pokud je ke mzdě stanoven nějaký měsíční paušál a tento paušál je vyplácen bez ohledu na to zda přesčasy byly nebo ne, pak do 150 hodin evidovaných navíc se nedává žádný příplatek. JUDr. Jakubka naproti tomu tvrdí, že mzdu je možné stanovit s přihlédnutím k práci přesčas jako tomu bývalo, protože to není nikde zakázáno. Tak nevím. Každopádně Zákoník stanovuje buď 25% příplatek za práci přesčas nebo vybrání náhradního volna, dále 10% příplatek za práci o víkendu, 100% příplatek za práci ve svátek, 10% příplatek za práci v noci. Ovšem Zákoník není dokonalý a toto ustanovení, které platí pro všechny zaměstnance, se mně zdá pro vysoké manažery a ředitele naprosto nevhodné. Říkáte, že mzdě budete smlouvat, což je obvyklé a obvyklé je, že vysocí manažeři mají takovou mzdu, případně odměny v závislosti na výši zisku, že jim musí být jasné, že jejich pracovní doba nebude 8 h a padla a že se v jejich případě na nějaké přesčasy nebo práci o víkendu nikdo ohlížet nebude. Takový ředitel má vlastně práci ne časovou, ale úkolem a jeho úkolem je firmu řídit tak, aby šlapala a měla zisk a ne že budou chtít zaplatit každou půlhodinu přesčasu. Ovšem zákonu se vyhovět musí, takže i ředitel musí vést docházku a dělá se to tak, že přesčasy nezapisuje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
15. 11. 2007 17:47
Dobrý den, mám dotaz ohledně platu. Mám nastoupit do obchodního řetězce, který se zabývá prodejem elektra na pozici ředitel. Při pohovoru mi řekl, že bych měl smluvní mzdu. Což je v pořádku a nevadí mi to, ale že bych měl fixní plat. To jest za víkendy+svátky+přesčasy bych nebyl zaplacené. Myslíte, že je to normální a nevadí to zákonu??
děkuji