SPOLEČNÉ ZDANĚNÍ MANŽELŮ (ZÁLOHY NA DAŇ

• (neregistrovaný)

16. 11. 2007 8:04

V roce 2006 jsem podnikala druhým rokem. Byla jsem ve ztrátě a tím pádem se na mě nevztahovala min. daň. Můj manžel je zaměstnán a jeho řoční příjem je cca 600 000,-, takže jsme udělali společné zdanění manželů a stát nám za rok 2005 i 2006 vrátil přeplatek.
    Včera mi příšel z FÚ, že mám zaplati penále za rok 2005, protože jsem nezaplatila v červnu a prosinci 2005 zálohy a za rok 2006, penále za červen. Vůbec jsem netušila, že nějaké zálohy platit mám, když jsem byla ve ztrátě a jen kvůli manželově mzdě, přitom on zálohy normálně platí. Nemáte s tím někdo prosím nějaké zkušenosti, zda mohu požádat o prominutí penále a záloh, na které opravdu nemám činí á 20.500,00.

Moc děkuji za pomoc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 11. 2007 12:32

moderátor BC (neregistrovaný)

Pište normálně, ne hůlkovým písmem!
      Prosím pište nadpisy i příspěvky normálně, nikoliv hůlkovým písmem! Hůlkové písmo je hůře čitelné a na internetu se považuje za křik a nevychovanost, viz např. http://www.emag.cz/netiketa/ nebo http://adasek.cz/netiketa.htm
      Děkujeme za pochopení ;-)

• 16. 11. 2007 13:07

D. (neregistrovaný)

Re: Pište normálně, ne hůlkovým písmem!
      Penále je oprávněné........bohužel jste dle zákona zálohy platit měla a nebo jste si měla požádat o zrušení záloh. Jediné co teď můžeme udělat je požádat o prominutí penále. A pro jistotu si zjistěte, jestli nemáte platit zálohy i letos k 15.6. a 15.12 a popřípadě požádejte o jejich zrušení

• 16. 11. 2007 14:16

Jarda (neregistrovaný)

Re: Pište normálně, ne hůlkovým písmem!
      Já tomu nějak nerozumím. Minimální základ daně se nevztahuje na poplatníka v roce zahájení podníkání a v bezprostředně následujícím.
      Takže myslím, že minimální základ daně pro Vás bude platit až za rok 2007 a od r. 2008 je zrušen.

• 16. 11. 2007 13:37

Ija (neregistrovaný)

Re: SPOLEČNÉ ZDANĚNÍ MANŽELŮ (ZÁLOHY NA
      Váš dotaz obsahuje několik nepřesností:
      Minimální základ daně se vztahuje i na ty podnikatele, kteří mají ztrátu. Jestliže se na vás nevztahoval, muselo to být z jiného důvodu - třeba podnikání teprve 2. rokem, což by ale znamenalo, že letos už se vztahovat bude! (par.7c ZoDP).
      V prvním roce podnikání (ve vašem případě 2005) se zálohy rozhodně neplatí. V roce 2006 a 7 si nejsem jistá, ale určitě se můžete zeptat na FÚ. Já osobně mám s tamními úřednicemi docela dobrou zkušenost (FÚ Brno IV.)

• 19. 11. 2007 7:36

D. (neregistrovaný)

Re: SPOLEČNÉ ZDANĚNÍ MANŽELŮ (ZÁLOHY NA
      Zálohy vám vznikly z důvodu, že jste použili společné zdanění manželů!!!!!...nic jiného v tom prosím nehledejte.Vy jste sice byla ve ztrátě, ale měli jste s manželem společný základ daně a vaše daňová povinnost byla jistě vyšší než 30000Kč a jelikož máte příjmy dle §7 musíte platit zálohy

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).