Re: Rodičovský příspěvek nově
Pokud budete mít zaměstnavatele, který Vám na ten 4. rok povolil neplacené volno, pak samozřejmě ne. Pokud zaměstnavatele mít nebudete, můžete se na ÚP přihlásit, ale musíte počítat s tím, že jako uchazeč o zaměstnání budete mít povinnosti chodit se hlásit, hledat práci, případně bezdůvodně neodmítat nabízenou. Pokud se nepřihlásíte na ÚP, zaregistrujete se na své zdravotní pojišťovně jako osoba řádně a celodenně pečující o 1 dítě do 7 let nebo o 2 do 15 let a budete zdravotně pojištěna státem. Pokud bude dítě chodit jen na 4 h denně do školky nebo vůbec, je podmínka celodenní péče splněna. Pokud ale bude do školky chodit na celý den, nemůžete se takto zaregistrovat a stát za Vás plátcem nebude.
Re: Rodičovský příspěvek nově
Moc děkuji za odpovědi. Zatím jsem zaměstnaná a počítám, že ten 4. rok mi zaměstnavatel neplacené volno povolí. Mimo to si ale chci vyřídit ŽL. Je pro mě potom nějaký rozdíl v placení zdravotního a sociálního, jestli zvolím teď 4 roky nebo zvolím 3 roky a pak zůstanu ještě rok doma nebo budu v obou případech ten čtvrtý rok platit minimální zálohy? (Podmínka celodenní péče bude splněna).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
16. 11. 2007 11:28
Dobrý den,
mladší dcera má 17 měsíců. V případě, že budu pobírat rodičovský příspěvek do jejích 4 let, musím si ten čtvrtý rok platit sociální a zdravotní nebo ho za mě platí stát? Pokud ho platí stát, jak je to v případě, že si zvolím zůstat doma do 3 let, ale pak zůstanu ještě rok? RP už samozřejmě nedostanu, ale co to sociální a zdravotní?