Re: Daňové přiznání
Určitě patří všechny příjmy do jednoho daňového přiznání.
Otázka je, kde ho podat. Jestliže se cizinec zdržuje v ČR déle než 183 dnů v roce, tak se považuje za rezidenta, tedy podává daňové přiznání v České republice.
Z té Vaší otázky vyplývá, že by měl být rezidentem v Holandsku, takže by tam taky měl podávat daňové přiznání.
Vás výklad by platil za předpokladu, kdyby s Holandskem nebyla uzavřena SZDZ.
Zde jednoznačně středisko životních zájmů v tuzemsku, takže tuzemský rezident se zdaněním celosvětových příjmů.
Z. 138/1974 Sb.:
Čl.4
Daňový domicil
1. Výraz "osoba mající bydliště či sídlo v jednom z obou států" znamená pro účely této smlouvy jakoukoli osobu, která je podle zákonů tohoto státu podrobena zdanění z důvodu svého bydliště, stálého pobytu, místa vedení nebo jakéhokoli jiného kritéria podobné povahy.
...
3. Jestliže fyzická osoba má podle ustanovení odstavce 1 bydliště v obou státech, rozhodne se případ podle těchto pravidel:
a) Předpokládá se, že tato osoba má bydliště v tom státě, v němž má stálý byt. Jestliže má stálý byt v obou státech, předpokládá se, že má bydliště v tom státě, v nímž jsou její osobní a hospodářská pouta nejužší (středisko životních zájmů). !!!!!!!!!!
b) Jestliže nemůže být určen stát, v němž tato osoba má středisko svých životních zájmů, nebo jestliže nemá stálý byt v řádném z obou států, předpokládá se, že má bydliště v tom státě, ve kterém se obvykle zdržuje.
c) Jestliže se tato osoba obvykle zdržuje v obou státech, nebo jestliže se obvykle nezdržuje v žádném z nich, předpokládá se, že má bydliště v tom státě, jehož je státním občanem
d) Jestliže tato osoba je státním občanem obou států, nebo jestliže není státním občanem žádného z nich, rozhodnou příslušné úřady těchto států otázku vzájemnou dohodou.
Manžel bude rezidentem ČR,zhruba 1/2 roku je v ČR 1/2 roku v Holandsku. Jen mi není jasné, jak vyplním daňové přiznání. Ani na místním FÚ mi nebyli schopni říct, co jak kde vyplnit. Nevím, kde hledat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
16. 11. 2007 14:04
Dobrý den, mohl by mi prosím někdo poradit, jak udělat daňové přiznání za rok 2007. Manžel pracuje v Holandsku a v ČR začal od září 2007 podnikat, jako OSVČ vedlejší činnost.
Co s příjmy, které ma z Holandska jako zaměstnanec daněné v Holandsku? Musím je také zahrnout do daňového přiznání zde v ČR. S touto problematikou jsem se ještě nesetakal. Děkuji za všechny rady, nevím, kde hledat.