Re: Hodinové "A" a doplatek zdrav. poj.
Hodiny "A" nebo nepl. volna se pro účely zdrav. pojištění nesčítají.
Podle mého názoru to vyplývá ze zákona č. 592/1992 Sb., § 3 odst. 5 věty druhé, ve které se uvádí: "...ZA KAŽDÝ KALENDÁŘNÍ DEN, KTERÝ TRVALO pracovní volno nebo neomluvená nepřítomnost, poměrná část min. mzdy připadající NA JEDEN KALENDÁŘNÍ DEN v daném měsíci.".
Nikde se v zákoně nedočtete, kolik hodin "A" nebo nepl. volna se považuje pro tyto účely za kalendářní den.V kal. dnu může být směna různě dlouhá, takže někde je 6 hodin část směny, jinde celá směna a tedy celý kal. den.
Pozn.: k tomu ještě pro účely správného stanovení zdanitelné mzdy viz § 9 zákona č. 48/1997 Sb. (co platí povinně zaměstnanec a co zaměstnavatel při "A" a při nepl. volnu).
V podobném smyslu mě informovali i na ohom VZP. Jenom ale do doby, kdy jsem se ptal na "áčko" o délce několika hodin (půl dne). Pak se zvýšení vyměřovacího základu nepočítá.
Pokud jsem ale přišel s ad absurdum příkladem, že zaměstnanec každý den v měsíci odpracuje 3 hodiny a následně z práce uteče, vykáže např. 100 hodin neomluvené absence - ale ani jeden CELÝ kalendářní den... Značně znejistěli a ZP "že prý už v tomto případě chtějí". Nebyli mi ale schopni říct, na základě čeho... Pro tuto konstrukci předpokládejme, že za zbylé (=odpracované) hodiny činí hrubá mzda víc jak minimální mzda (8000) a neřešme pracovní poměr takového výtečníka z pracovně-právní stránky. Jde mi čistě jen o ZP.
Myslím si, že ve Vašem případě za nasčítaných 100 hodin "A" nemůže pojišťovna chtít ZP. Skutečně pro to nemá v zákoně oporu.
Zákon 592/92 Sb. v § 3, odst. 5 ve druhé větě přece uvádí, že "...,PŘIPOČTE se v tomto zaměstnání K ÚHRNU PŘÍJMŮ ZAPOČITATELNÝCH DO VYMĚŘOVACÍHO ZÁKLADU za každý ...". Takže nejdříve zjistím VZ, příp. porovnám s min. VZ za kalendářní dny zaměstnání, a pak teprve PŘIČÍTÁM za celé kal. dny absence. A v tomto případě není co přičítat, protože není celý KD. Pojišťovna se musí spokojit se skutečným a nejméně minimálním vym. základem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
16. 11. 2007 14:55
Má-li zaměstnanec neomluvenou absenci, zvyšuje se vyměřovací základ o poměrnou část měsíční min. mzdy (např. při 5 dnech v 10/2007 je to 5/31*8000).
Nikde jsem nenašel "řešení" v případě neoml. absence, která trvala vždy několik hodin denně, např. 5x po 4 hodinách v kalendářním měsíci. Za "zbytek" je mzda vyšší než minimální, tedy vyšší než 8000Kč.
http://www.vzp.cz/cms/internet/cz/Platci/Zamestnavatele/Vymerovaci-zaklad/absence.html
DOTAZ: mají se ty hodiny sčítat či nemají? Pokud ano, podle jakého předpisu a §?
Díky za názory, mně nebyli schopni kontrolní pracovníci "lokální" pobočky VZP odpovědět...
-----
pozn.:
Povolené neplacené volno je řešeno, části dne se nesčítají
http://www.vzp.cz/cms/internet/cz/Platci/Zamestnavatele/Vymerovaci-zaklad/volno.html