Odpisová skupina -kotel

• (neregistrovaný)

16. 11. 2007 15:48

Kotel na pelety cca 75 tisíc-měla by to být sk. 3, je to tak? 10 let - zdá se mi to nějak moc dlouho.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 11. 2007 0:35

xxl (neregistrovaný)

Re: Odpisová skupina -kotel
      a) 10 let není nic moc, zpravidla počítají topenáři životnost 13 a více let.
      ----------
      b) neznám podrobnosti, ale když se podíváte do pokynu D 300, tak:

K příloze č. 1 zákona o DP
      Nedílnou součástí stavebních děl je i technické vybavení stavebních děl, zahrnující např.:
      * lokální a ústřední vytápění včetně kotlů a výměníkových stanic pro dům (budovu), resp. pro několik domů (blok) v domech a budovách bez ohledu na druh topného média (kromě kotlů a výměníkových stanic v samostatných budovách výtopen a energetických stavebních děl),
      -------
      Vykládám si to tak, že samostatně odepisovaným kotlem je pouze kotel v samostatné budově kotelny, jinak je odepisován s budovou.

• 17. 11. 2007 13:05

dita (neregistrovaný)

Jsme v budově v nájmu, ústřední topení je tam, kotel byl zakoupen nájemcem na přitápění, tak myslím, že to nemůže být technické zhodnocení topení a vedu ho jako HM. Je to správně?

• 17. 11. 2007 13:13

xxl (neregistrovaný)

Odpovím, ale ruku do ohně bych za to nedal. Pokud tam kotel byl, pak nejde o technické zhodnocení, ale o opravu. Opravy na najatém majetku můžete dělat jen v rozsahu běžném (malování, takové ty drobnější práce.) Cesta by z toho byla taková, že náklad na kotel pronajimateli přefakturujete a on vám zvedne nájemné.
      Jinak - je mi líto.

• 17. 11. 2007 13:31

xxl (neregistrovaný)

Ještě se vracím: Vrtal jsem se chvilku v nějaké literatuře, ale je několik rozporů. Kotel bere DZP jednoznačně jako součást budovy. V dotazu, který mám k dispozici, se ptali na možnost odpočtu DPH. Ta možnost je pouze v případě, že pronajimatel je ke zdaňování nájemného přihlášen. A pak je tam vzor části smlouvy jako podmínka: "nájemné bude započítáno na úhradu závazku pronajimatele z titulu realizace stavebních oprav a technického zhodnocení pronajímaného domu, a to měsíčně." Doufejme, že se ozve někdo informovaný.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).