Cestovní náhrady

• (neregistrovaný)

16. 11. 2007 16:04

Dobrý den, můžu si jako fyzická osoba uplatnit kromě náhrady za phm i náhradu ve výši 3.80Kč/km, pokud auto nemám v majetku ale navíc je psané na manželku, nemáme zrušeno společné vlastnictví majetku? Jako plátce siln. daně jsem se přihlásil od 1/7, jsem povinen platit zálohy? Moc děkuju.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 11. 2007 16:20

ZdenaR (neregistrovaný)

Re: cestovní náhrady
      >Dobrý den, můžu si jako fyzická osoba uplatnit kromě
      >náhrady za phm i náhradu ve výši 3.80Kč/km, pokud auto
      >nemám v majetku ale navíc je psané na manželku, nemáme
      >zrušeno společné vlastnictví majetku?

Auto je ve společném jmění manželů, takže je i Vaše. Jako vlastník si můžete uplatnit obě náhrady. Plátcem silniční daně bude manželka, protože je zapsaná v TP jako držitelka vozidla. Vy si pak zaplacenou SD můžete uplatnit jako výdaj na podnikání.

Jako plátce
      >siln. daně jsem se přihlásil od 1/7, jsem povinen platit
      >zálohy?

Zálohy bude platit manželka (a také bude podávat do konce ledna přiznání k SD), takže můžete být v klidu:-))

Moc děkuju.

• 16. 11. 2007 16:25

Jan K. (neregistrovaný)

Takže jsem udělal chybu, když jsem se přihlásil jako plátce SD a měla se přihlásit manželka? Ona nepodniká, je zaměstnancem ve státní správě. Moc děkuju za Vaši odpověď!

• 16. 11. 2007 16:37

ZdenaR (neregistrovaný)

Jako plátce SD se měla registrovat manželka a je jedno, že nepodniká. Podívejte se do zákona o dani silniční,. Najdete tam jak vysokou bude žena plait daň a také termíny pro platby záloh. Ta bude ráda:-))
      Zákon najdete zde:
      http://business.center.cz/business/pravo/zakony/silnicnidan/zakon.aspx
      Nebo nahoře, v modré záložce "Zákony".
      Nejpohodlnější je zaplatit při prvním termínu zálohy (15. dubna) celou daň, abyste nemuseli hlídat termíny.

• 16. 11. 2007 16:39

Jan K. (neregistrovaný)

Tak to bude opravdu velmi happy, ale Vám moc díky, přeju krásný víkend.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).