Re: cestovní náhrady
>Dobrý den, můžu si jako fyzická osoba uplatnit kromě
>náhrady za phm i náhradu ve výši 3.80Kč/km, pokud auto
>nemám v majetku ale navíc je psané na manželku, nemáme
>zrušeno společné vlastnictví majetku?
Auto je ve společném jmění manželů, takže je i Vaše. Jako vlastník si můžete uplatnit obě náhrady. Plátcem silniční daně bude manželka, protože je zapsaná v TP jako držitelka vozidla. Vy si pak zaplacenou SD můžete uplatnit jako výdaj na podnikání.
Jako plátce
>siln. daně jsem se přihlásil od 1/7, jsem povinen platit
>zálohy?
Zálohy bude platit manželka (a také bude podávat do konce ledna přiznání k SD), takže můžete být v klidu:-))
Moc děkuju.
Re: cestovní náhrady
Jako plátce SD se měla registrovat manželka a je jedno, že nepodniká. Podívejte se do zákona o dani silniční,. Najdete tam jak vysokou bude žena plait daň a také termíny pro platby záloh. Ta bude ráda:-))
Zákon najdete zde:
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/silnicnidan/zakon.aspx
Nebo nahoře, v modré záložce "Zákony".
Nejpohodlnější je zaplatit při prvním termínu zálohy (15. dubna) celou daň, abyste nemuseli hlídat termíny.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
16. 11. 2007 16:04
Dobrý den, můžu si jako fyzická osoba uplatnit kromě náhrady za phm i náhradu ve výši 3.80Kč/km, pokud auto nemám v majetku ale navíc je psané na manželku, nemáme zrušeno společné vlastnictví majetku? Jako plátce siln. daně jsem se přihlásil od 1/7, jsem povinen platit zálohy? Moc děkuju.