Re: Kolik mám přesčasů?
V nepřetržitém provoze byste měli mít naplánovaný rozpis směn předem, abyste věděli, které dny jsou pro vás pracovní a které dny volna. Při takovém rozpisu se může stát, že by vám v jenom měsíci vyšel plán. fond hodin menší nebo větší než počet směn a hodin v pravidelném provoze. Hodiny přesčas se pak počítají srovnáním vašeho počtu hodin za naplánované pracovní směny (vč. dnů svátků, ve kterých máte pracovat) a počtem hodin skutečně odpracovaných vč. svátků.
Dodám ještě, že v nepřetržitém provoze se zpravidla náhrada za svátek neproplácí, protože pokud nemáte naplánovanou směnu na den svátku, náhrada za tento den nenáleží, protože vám neuchází za tento den mzda (byla byste doma i kdyby svátek nebyl).
Kdo bude v den svátku pracovat, ten dostane kromě mzdy za odpracovanou dobu příplatek za svátek ve výši průměrného výdělku. Pokud byste ale pracovala ve svátek např. za někoho jiného, kdy jste měla mít podle rozpisu volno, náleží vám mzda za odpracovanou dobu, příplatek za svátek ve výši průměru a přesčasový příplatek (místo příplatků byste si mohla vybrat náhradní volno.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
16. 11. 2007 22:45
Dobrý večer, pracuji v nepřetržitém provozu 7,5 hod. různé nepravidelné směny. Jejich součet mám v listopadu 187,5. Když bylo 22 prac.+ 1 svátek ( to nebudu v práci ), tak kolik mám přesčasů? 15 nebo 22.5 hodin? Děkuji za odpověď.