Re: zarucni list a živnost
Ad1) No dle mého názoru potvrdit záručák klidně můžete. Jakožto FO u vás může zákazník uplatnit záruku ať podníkate nebo ne.
Ad2) No předem. Zákazník je v naprostém právu a záruku uznat musíte. To je jedna věc.
Nicméně pokud Váš kolega prodal věc, která mu nepatří (nemá k ní vlastnické práva například darovací listinou apd.), tak se dopustil trestného činu a v případě, žebyste celou věc nahlásil na PČR, tak má dost velké problémy (pokud cena > 5000). No a jelikož nemůže prodat věc, která mu nepatří, pak je prodej neplatný.
Vezmuli to do důsledku. Vy byste podal trestní oznámení na kolegu, policie by zabavila "novému" majiteli onen notebook, ten vám vrátila a samozřejmě by nejvíc na to doplatil onen kupující. Pač by neměl ani věc, ani peníze.
Si musíte přebrat sám, jak daleko to chcete hnát ;)
Pokud ma zarucni list pak musite. Doklad o koupi neni nutnosti. Jedina vyjimka by byla, kdyby zarucni list nemel, pak by musel vyrobek reklamovat u prodejce + doklad NEBO svedka, ze to nakupoval
popravde ale moc nechapu co resite.. pokud mate sam na to zaruku, tak vam to muze byt jedno
Ja myslim ,ze je to trochu naopak,ze musi mit paragon.Neni dulezity zarucni list.Tak mi to bylo receno od ochrany spotrebitelu.Protoze mi musi dokazat ,ze jsem jim ten pocitac prodal.
Ja bych take nic neresil ,ale nechteji mi pocitac predat-neduvera.
A pozaduji ,abych jim dal kupni cenu pocitace a pak pop reklamaci mi penize vrati ,nebo si pocitac necham.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
19. 11. 2007 17:46
Dobrý den ,
mám dva dotazy pro mě velice důležité a pro bych si cenil každé Vaší odpovědi a pomoci.
1.)
Před cca 6 měsící jsem koupil repasovaný počítač s roční zárukou.Vystavil jsem na něj záruční list (hlavičku jsem stahnul na internetu) ,v hlavičce jsem uveden jako prodavající (dále jako prodávající) .Tento zaruční list jsem orazil razítkem(vcetne ICO a DIC),podpisem,datumem.Zaruka je vystavena na 24mesicu.
Bohuzel jsem tento zarucni list vystavil ,kdyz jsem mel pozastavenou zivnost.Jake muzu mit z toho problemy ?
2.)
Pocitac jsem prenechal kolegovi vcetne zarucniho listu.Za mimi zady kolega pocitac prodal vcetne meho zarucniho listu.Prodal ho bez jakehokoli dokladu o koupi -faktura,paragon,atd.. pouze s vyse zminenym zarucnim listem a fakturou vystavenou na moje jmeno-kdyz jsem notebook kupoval.(na fakture jsem jako odberatel)
Nyni me kontaktoval kupujici ,ktery od kolegy koupil pocitac a chce u me uplatnovaqt zaruku.Muzu se nejak branit ?
Velice Vam DEKUJI