Re: odvoz suti ze stavby - 5% nebo 19%.
Souhlasím, pokud byste měli odvoz suti zahrnut ve smlouvě a rozpočtu a nefakturovali sólo, tak byste určitě těch 5% ustáli.
Zuzik
Odvoz suti jsme měli jako součást smlouvy vztahující se k rekonstrukci bytového domu. Pracovníkem FÚ nám bylo řečeno, že odvoz suti od paty domu není stavební ani montážní prací a že rekonstrukce není na odvozu suti závislá. Když jsem oponoval, že lešení je také za patou domu a 5% sazba vyfakturovaná odběrateli mu nevadila, dokonce mu nevadila ani částka za dopravu, montáž lešení atd. řekl, že lešení je potřeba k provedení stavebních prací. Jinak jsem až do včerejška byl přesvědčen o tom, že pokud je to ve smlouvě a stavební odpad pochází z bytové stavby, tak se fakturuje odběrateli s 5%.
Domnívám se, že pravda je na Vaší straně, jen o tom musíte přesvědčit úředníka.
Požádejte ho, ať si to prokonzultuje s metodikem na DPH.
Zavolejte metodika DPH na Vašem FŔ (ne FÚ).
Pokud úředník názor nezmění, dejte do protokolu z kontroly Vaše stanovisko, které vychází z § 48/2 ZDPH a bude asi podpořeno i ústní konzultací s FŘ (to tam také uveďte).
Odvolačku by jste měli vyhrát. Jaké máte FŘ?
Tak jsem volal na finanční ředitelství pro Prahu a bylo mi řečeno, ale podotýkám, že prý zcela nezávazně, protože nevidí SOD a rozpočet, že by se spíše přikláněla ke snížené sazbě DPH.
Tže musíme počkat až dojde k ukončení kontroly FÚ a odvoláme se. Jak dopadne odvolání dám určitě vědět, ale bude to trvat asi 1 měsíc.
Kontrolního úředníka požádejte, ať si svoje moudra ověří u metodiků, že vy jste to již udělal na FŘ a pravda asi je na Vaší straně. Je lepší to nedostat do nálezu z kontroly. Pokud by to napsal do nálezu, tak si připravte Vaše podrobné stanovisko a trvejte, ať je uvedeno ve zprávě. To pomůže při rozhodování o vyměření nedoplatku.
Pokud nepochopí, tak si myslím, že odvolání máte na 99% v kapse! :-))
99%
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
19. 11. 2007 17:52
Dobrý den, jsme stavební společnost, která se zabývá převážně rekonstrukcí stávajících objektů. Dnes nám bylo finančním úřadem vytknuto, že nemůžeme u bytové výstavby účtovat k odvozu suti a uložení na skládku 5%, ale že to musí být vždy s 19% DPH. Mají pravdu, nebo si zase vykládají věci jak chtějí? Máte s tím někdo zkušenost?
Děkuji za ochotu.