Přídavky na děti

• (neregistrovaný)

20. 11. 2007 10:34

Dobrý den, můžete mně prosím poradit?
    1)
    Když bychom pobírali přídavky na děti - základní varianta (do 3 let věku dítěte), jak by to bylo ve 4 letech dítěte, platil by za mě (matka) pojištění ZP, SP ještě stát?
    2)
    Dále pak když se nám narodí příští rok druhé dítě, musí se znovu žádat o rodičovský příspěvek?
    3)
    Přídavek na dítě se posuzuje z jakých příjmů rodičů? Z hrubého nebo čistého? V příp., že mají rodiče např. příjem z pronájmu, posuzuje se pouze příjem nebo základ po odečtení výdajů? Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 11. 2007 10:40

xy (neregistrovaný)

Re: Přídavky na děti
      >Dobrý den, můžete mně prosím poradit?
      >1)
      >Když bychom pobírali přídavky na děti - základní
      >varianta (do 3 let věku dítěte), jak by to bylo ve 4
      >letech dítěte, platil by za mě (matka) pojištění ZP, SP
      >ještě stát?

+++++ pokud pečujete alespoň o 1 dítě do 7 let nebo o 2 děti do 15 let (zdokladujete na své ZP, potom je za Vás plátcem zdrav. pojištění stát)
      sociální pojištění neplatíte ani Vy, ani stát

>2)
      >Dále pak když se nám narodí příští rok druhé dítě,
      >musí se znovu žádat o rodičovský příspěvek?

++++ pokud se Vám narodí dítě, tak přestanete pobírat rodičovský příspěvek (musíte to oznámit) a budete brát peněžitou pomoc v mateřství (tiskopis od ošetř. gynekologa donesete svému zaměstnavateli)

>3)
      >Přídavek na dítě se posuzuje z jakých příjmů rodičů? Z
      >hrubého nebo čistého? V příp., že mají rodiče např.
      >příjem z pronájmu, posuzuje se pouze příjem nebo základ
      >po odečtení výdajů? Děkuji

++++++ čisté příjmy, nemocenské apod.
      pokud máte pronájem, provádíte roční zúčtování daně na FÚ - pokud zaškrtnete příslušnou kolonku v žádosti o PnD, potom si zjistí příjem na FÚ sami

• 20. 11. 2007 11:30

Renáta (neregistrovaný)

Omlouvám se, bod 1) se týká také rodičovského příspěvku.
      Tzn. že se přídavek na dítě posuzuje z čistého příjmu?

• 20. 11. 2007 11:38

xy (neregistrovaný)

teď nerozumím já - do 3 let (resp. 4 let) se pobírá rodičovský příspěvek
      peněžitá pomoc v mateřství se vyplácí nejčastěji 28 týdnů (u vícečetných porodů 37 týdnů - osamělost se již od r. 2008 nebude sledovat)
      ano, z čistého - bez vyplacených bonusů (pokud jste měli)
      Vy jste podávali daň.př. - tak oni to vezmou z toho (pokud jste navíc měli společné zdanění manželů - tak oni to spočítají)
      pokud jste měli navíc příjmy daněné srážkovou daní - tak také byste měli uvést do příjmu (tyto příjmy se v ročním zúčt. neobjevily)

• 21. 11. 2007 10:20

Olda (neregistrovaný)

Nevim, nevim, ale jak kdy z čistého příjmu. Taky jsme si to mysleli a teď máme podanou námitku kvůli výši přídavků. Podávali jsme SZM, tudíž si příjmy sociálka vytahuje z FÚ. Ale kdeže by si vzala čisté příjmy, kdepak. Veme si příjmy, které jsou u FÚ brány jako přijmy před zdaněním. V našem případě to byla hrubá mzda - ZP,SP. Navíc my máme ještě služební auto pro soukromé účely, takže to se nám tam taky zahrnulo. Teď čekáme na výsledek sociálky, jak se k tomu postaví.

• 22. 11. 2007 16:42

Renáta (neregistrovaný)

Děkuji všem za odpovědi

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).