Re: Přídavky na děti
>Dobrý den, můžete mně prosím poradit?
>1)
>Když bychom pobírali přídavky na děti - základní
>varianta (do 3 let věku dítěte), jak by to bylo ve 4
>letech dítěte, platil by za mě (matka) pojištění ZP, SP
>ještě stát?
+++++ pokud pečujete alespoň o 1 dítě do 7 let nebo o 2 děti do 15 let (zdokladujete na své ZP, potom je za Vás plátcem zdrav. pojištění stát)
sociální pojištění neplatíte ani Vy, ani stát
>2)
>Dále pak když se nám narodí příští rok druhé dítě,
>musí se znovu žádat o rodičovský příspěvek?
++++ pokud se Vám narodí dítě, tak přestanete pobírat rodičovský příspěvek (musíte to oznámit) a budete brát peněžitou pomoc v mateřství (tiskopis od ošetř. gynekologa donesete svému zaměstnavateli)
>3)
>Přídavek na dítě se posuzuje z jakých příjmů rodičů? Z
>hrubého nebo čistého? V příp., že mají rodiče např.
>příjem z pronájmu, posuzuje se pouze příjem nebo základ
>po odečtení výdajů? Děkuji
++++++ čisté příjmy, nemocenské apod.
pokud máte pronájem, provádíte roční zúčtování daně na FÚ - pokud zaškrtnete příslušnou kolonku v žádosti o PnD, potom si zjistí příjem na FÚ sami
teď nerozumím já - do 3 let (resp. 4 let) se pobírá rodičovský příspěvek
peněžitá pomoc v mateřství se vyplácí nejčastěji 28 týdnů (u vícečetných porodů 37 týdnů - osamělost se již od r. 2008 nebude sledovat)
ano, z čistého - bez vyplacených bonusů (pokud jste měli)
Vy jste podávali daň.př. - tak oni to vezmou z toho (pokud jste navíc měli společné zdanění manželů - tak oni to spočítají)
pokud jste měli navíc příjmy daněné srážkovou daní - tak také byste měli uvést do příjmu (tyto příjmy se v ročním zúčt. neobjevily)
Nevim, nevim, ale jak kdy z čistého příjmu. Taky jsme si to mysleli a teď máme podanou námitku kvůli výši přídavků. Podávali jsme SZM, tudíž si příjmy sociálka vytahuje z FÚ. Ale kdeže by si vzala čisté příjmy, kdepak. Veme si příjmy, které jsou u FÚ brány jako přijmy před zdaněním. V našem případě to byla hrubá mzda - ZP,SP. Navíc my máme ještě služební auto pro soukromé účely, takže to se nám tam taky zahrnulo. Teď čekáme na výsledek sociálky, jak se k tomu postaví.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
20. 11. 2007 10:34
Dobrý den, můžete mně prosím poradit?
1)
Když bychom pobírali přídavky na děti - základní varianta (do 3 let věku dítěte), jak by to bylo ve 4 letech dítěte, platil by za mě (matka) pojištění ZP, SP ještě stát?
2)
Dále pak když se nám narodí příští rok druhé dítě, musí se znovu žádat o rodičovský příspěvek?
3)
Přídavek na dítě se posuzuje z jakých příjmů rodičů? Z hrubého nebo čistého? V příp., že mají rodiče např. příjem z pronájmu, posuzuje se pouze příjem nebo základ po odečtení výdajů? Děkuji