Krácení odpočtu

• (neregistrovaný)

20. 11. 2007 13:13

Dobrý den, jsem už úplně zamotaná do krácení odpočtu DPH, kvůli pronájmu nebyt. prostorů bez DPH. Zjistila jsem, že dělám už delší dobu v tomto chybu, protože to nedělám. Naštěstí minulé roky byl koeficient 0,95 až 1, tak že se nic moc nestalo. Letos to budu muset opravit. Moc to ale nechápu. Já uvedu do přiznání k DPH částku osvobozenou od DPH na řádek č. 530. Pak doplním zálohový koeficient. Tento koeficient si stanovím odhadem a bude po celý rok stejný? Na konci roku pak vypočtu podle řádků za celý rok (210+215)/(210+215+530-540)?
    Co a kam ale uvádím dál do přiznání? Během roku uvádím ten zálohový koeficient do řádku č.550 a vedle je kolonka změna odpočtu daně - ta je výsledkem součinu koeficientu a řádku č.380. Tento řádek je ale nulový? Nakonec zaplatím větší DPH povinnost. Asi jsem už z toho úplně zblbla, ale já fakt už nevím. Prosím poraďte, kde dělám chybu nebo co zapomínám vyplnit.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 11. 2007 13:34

Růža (neregistrovaný)

Re: krácení odpočtu
      Žádný odhadový koeficient,ale zálohový koeficient z předchozího roku a na konci roku se provede přepočet podle vypočteného koeficientu
      buď vám vyjde doplatek nebo nedoplatek a v tomto posledním přiznání se vše vypořádá

• 20. 11. 2007 13:55

Iva (neregistrovaný)

Ale v zákoně jsem četla, že když minulý rok nebyl žádný koeficient, tak se má odhadnout.

• 20. 11. 2007 14:07

Hana (neregistrovaný)

Pokud údaje pro výpočet koeficientu za předcházející rok neexistují, stanoví si výši zálohového koeficientu plátce podle předběžného odhadu. Ale u Vás přece údaje existují, v roce 2007 máte zálohový koeficient 1.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).