Jak zaúčtovat leasing

• (neregistrovaný)

20. 11. 2007 13:55

Prosím o radu jak mám správně zaúčtovat a rozúčtovat leasing - v říjnu se platila hotově záloha 250 000.v listopadu se zaplatilo přes banku 848 490 kč.Teď došel splátkový kalendář - tyto 2 částky tvoří akontaci 1 024 174 a první splátku 74 316.Prosím mám platby zaúčtovat jako zálohy a interňákem rozúčtovat na akontaci a 1.splátku? Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 11. 2007 17:09

xxl (neregistrovaný)

Re: jak zaúčtovat leasing
      Čekám nesouhlas, ale osvědčené účtování:
      Vše, co leasingové společnosti zaplatíte účtujte MD 381 AE / DAL 379. Rozhodně si rozlište první zvýšenou zálohu*) a splátky. Celkovou částku uvedenou na leasingové smlouvě podělte počtem měsíců, na které je LS uzavřena (u os.aut dosud 36 měsíců, dělite tedy 36). Výslednou částku budete odepisovat měsíčně do nákladů MD 518 / DAL 381. Strana MD 381 se bude pomalu zmenšovat, až v posledním - tedy šestatřicátem měsící bude nula +- nějaké drobné. Letos začnete odepisovat od měsíce, ve kterém bylo leasingované zařízení předáno ve stavu schopném plného provozu. Nechával jsem si podepsat něco jako zápis o uvedení do provozu, protože FÚ to datum v prvním a posledním roce zajímalo. Toť vše, ale je to na Vás.

*) úmyslně jsem použil termín první zvýšenou zálohu. Při použití výrazu akontace mě jeden kontrolor přesvědčoval, že jde o operativní leasing (ale to jen tak mimochodem).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).