Re: DPH - oprava stroje pro slovenskou f
Ve Vašem případě budete fakturovat sice dle § 10/5, místem plnění bude ale ČR a musíte tedy fakturovat s českou DPH. To, že fakturujete slovenské firmě, (předpokládám plátci, který Vám poskytne DIČ) v tomto případě není důvodem pro uplatnění reverse-charge, není totiž splněna podmínka přepravy movité věci, na které byla oprava provedena z území členského státu, kde byla oprava provedena.
Odpovídá to základní principu DPH v EU, že zboží a služby jsou zdaňovány tam, kde jsou spotřebovány nebo využity.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
20. 11. 2007 19:32
Dobrý den. Mám dotaz ohledně DPH u fakturace za opravu stroje. Fakturu vystavujeme na slovenskou firmu, která si nás najala pro opravu stroje tady v ČR (slovenská firma dostala zakázku opravy stroje tady v ČR, na vykonání opravy si najala naši firmu). Stroj tedy je, byl a i zůstal na území ČR, faktura je vystavená na firmu na Slovensku, oprava ale fakticky probíhala ve firmě tady v ČR (objednateli opravy u slovenské firmy). Jedná se mi to, jestli má být faktura s českým DPH nebo je od DPH osvobozena podle § 10. Každý mi říká něco jiného :o) Předem moc děkuji za odpověď.