Re: "Spotřeba" DHM v zahraničí
Nerozumím větě:
"Dle mého názoru ji zařadím se vstupní cenou bez daně a v případě, že nám FÚ v SRN daň vrátí (na základě žádosti) navýším případně vstupní cenu a budu pak pokračovat v odepisování z zvýšené VC."
Pokud v ní má být "nevrátí", tak rozumím.
Koupím za 100 + MWS. Budu odepisovat ze 100, asi časově, a mám pohledávku za finanzamtem ve výši MWS.
Když vrátí MWS nic nedělám, když nevrátí tak zvýším vstupní cenu o MWS.
není tu nějaký auditor ??? :-))
Tak z jaké částky začít odepisovat bych už asi tak věděl, teď ještě co s tou DPH ?? Zvažuji varianty účtovat ji na 343, ale neprotahovat ji přes daňové přiznání, tato varianta se mi ale moc nelíbí, nebo ji rovnou účtovat na nějakou 378 nebo 315 jako pohledávku za FÚ v SRN. Není tu nějaký auditor, nebo certifikovaný účetní, který by si s tím věděl rady ? :-))
Děkuji
Re: není tu nějaký auditor ??? :-))
1)388(389) mi nahrazuje fa, když potřebuji zaúčtovat výnosy/náklady(nebo část) v souvisejícím období
2)pokud proběhne nejprve peněžní tok, pak použiji časové rozlišení=náklady nebo výnosy příštích období
3)když vydávám peníze, které budu požadovat zpět a účtuji jako pohledávku (např. půjčka), pak při nesplacení by správně měl být odpis pohledávky
Protože to má vztah k nákupu HIM a náklady na pořízení účtuji na 042, pak pokud je část ceny ještě nevyjasněná a ponechám ji při zařazování na ú. 042, pak při vyjasnění vyrovnám ú. 042. Když mi vrátí peníze tak 221/042. Když nevrátí navýším vstupní cenu 02/042.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
21. 11. 2007 10:27
Zdravím. Řeším tu "problém" s nákupem formy v SRN. Forma neopustí území SRN, bude na ní něco vyráběno dokud vydrží. Tedy je fakturována dodavatelem s MWS, v ČR není předmětem daně a neproběhne daňovým přiznání k DPH. Dle mého názoru ji zařadím se vstupní cenou bez daně a v případě, že nám FÚ v SRN daň vrátí (na základě žádosti) navýším případně vstupní cenu a budu pak pokračovat v odepisování z zvýšené VC. Uvažuji racionálně ? Kdybych ji zařadil za cenu s daní a tak pak byla vrácena, musel bych asi podávat Dp na vyšší povinnost (z titulu nižších odpisů).
Díky za názory.