Re: rodičák, příjem - a nová PPM
Já myslím, že letos ještě na žádost a od 2008 bez žádosti, jestliže DVZ před první mateřskou byl vyšší než DVZ z částečného úvazku a je to v rámci jednoho zaměstnavatele
Mě tohle strašně štve, že to třeba neví mzdovka, která účtuje mzdy pár lidem - budiž - ale že to neví na sociálce!! Zajímalo by mě, kolik lidí tímhle přišlo o dost podstatné peníze... Včera už jsem se nikam nedovolala, dneska budu volat kontrolní a uvidím. V podstatě zatím "o nic" nejde, zatím není ani podruhé těhotná, ale z principu!!
Musím ji nějak "přehlašovat" jako na druhý PP a vést 2x? Nebo prostě na ten samý PP pracuje dál na snížený úvazek? Ten je třeba nahlásit sociálce? Díky moc a omlouvám se, že jsem se tak rozepsala, ale že příslušná instituce nezná zákony a ještě reaguje neskutečně arogantně, mě vždycky strašně vytočí :-))
Jo oni tady asi nejsou proto aby radili - mně taky tvrdili, že když se stane pracovník v průběhu prac. poměru ČID, že jim musím hlásit. Potom jsem byla na školení, kde to školila jejich nadřízená a velmi se divila, že to dámy nevěděly, že nic se hlásit nemusí, jen při nástupu do PP.
K tomuto tématu byl publikován článek 20.9.2007 od p.Řezníčkové na www.penize.cz. Ve zkratce: zaměstnankyně požádá zaměstavatele o to, aby při výpočtu PPM k nižšímu výdělku nepřihlížel!!!
Je to závazné stanovisko potvrzené soudem, protže by stát defacto trestal ty matky, které si chtějí při RD trochu přivydělat.
Článek mám vytisklý a založený, mohu , pokud nenajdete, nafaxovat.
Od 1.8.2008 se v zákonu 88/68 Sb. o prodloužení mateřské dovolené... v § 8 odst. 1 doplnila na konec tato věta:
„Pokud u zaměstnankyně za trvání téhož zaměstnání vznikne nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, považuje se za denní vyměřovací základ denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství; přitom se porovnávají denní vyměřovací základy před jejich redukcí“.
Z toho vyplývá, že pokud ženě při pobírání rodičovského příspěvku vznikne nárok na další peněžitou pomoc v mateřství v období než dosáhlo první dítě věku 4 let použil by se u ní denní vyměřovací základ zjištěný z předchozí peněžité pomoci v mateřství, jestliže je to pro ni výhodnější. Toto se může týkat např. ženy, která si při pobírání rodičovského příspěvku přivydělávala na zkrácený úvazek a denní vyměřovací základ zjištěný z tohoto přivýdělku byl nižší než u předchozí peněžité pomoci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
21. 11. 2007 14:59
Dobrý den,
prosím vás, jak je to v případě, že zaměstnankyně má např.HM 20hrubého, nastoupí PPM, skončí PPM, začne na částečný úvazek přivydělávat - má 5hrubého a pobírá rodičák. Poté znovu otěhotní, z jakého vyměřovacího základu bude sociálka počítat další PPM (jde o MO). Podle mě má počítat z původních 20hrubého (s tím, že má zaměstnankyně podat žádost). Zrovna jsem měla dlouhý hovor se sociálkou, která mi vytrvale tvrdí, že další PPM již dostane jen z těch 5tis. Podle mě pravdu nemají, ale co s tím??!!