Re: Převzetí leasingu a DPH
Nic vracet nebudete, chová se to jako nájem na určitou dobu.
Ve hře je jen částka, kterou vyúčtujete dalšímu nájemci - pokud bude převyšovat poměrnou část akontace (zvýšené zálohy) za měsíce, které si neuplatníte, mohlo by jít o převod práva s povinností zatížení DPH.
A jen z technického hlediska - osobní automobil kategorie N1 je nesmysl, jde o nákladní automobil (i když vypadá jako osobní).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
21. 11. 2007 17:03
Dobrý den,
v roce 2005 jsem pořídil osobní auto kategorie N1 s odpočtem DPH. Z akontace i z jednotlivých splaýtek si uplatňuji odpočet DPH. Auto bohužel musím dát pryč a abych neměl problém s nedoržením minimální lhůty trvání leasingu, musel jsem sehnat někoho kdo leasing převezme. Novým nájemcem nebude OSVČ ale soukromá osoba, která není plátce DPH.
Nejsem si jistý jak naložit s DPH, kterou jsem si do této chvíle odečetl. Můj správce daně mě ujišťovall, že s DPH nic řešit nemusím. Chtěl jsem mít jistotu, ale nikde v zákonech jsem se nedopátral jednoznačné odpovědi. Nejistý jsem si hlavně u té DPH z akontace.
Poradíte?
Díky
Petr