Převzetí leasingu a DPH

• (neregistrovaný)

21. 11. 2007 17:03

Dobrý den,

v roce 2005 jsem pořídil osobní auto kategorie N1 s odpočtem DPH. Z akontace i z jednotlivých splaýtek si uplatňuji odpočet DPH. Auto bohužel musím dát pryč a abych neměl problém s nedoržením minimální lhůty trvání leasingu, musel jsem sehnat někoho kdo leasing převezme. Novým nájemcem nebude OSVČ ale soukromá osoba, která není plátce DPH.

Nejsem si jistý jak naložit s DPH, kterou jsem si do této chvíle odečetl. Můj správce daně mě ujišťovall, že s DPH nic řešit nemusím. Chtěl jsem mít jistotu, ale nikde v zákonech jsem se nedopátral jednoznačné odpovědi. Nejistý jsem si hlavně u té DPH z akontace.

Poradíte?

Díky

Petr

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 11. 2007 18:14

LeaX (neregistrovaný)

Re: Převzetí leasingu a DPH
      Nic vracet nebudete, chová se to jako nájem na určitou dobu.
      Ve hře je jen částka, kterou vyúčtujete dalšímu nájemci - pokud bude převyšovat poměrnou část akontace (zvýšené zálohy) za měsíce, které si neuplatníte, mohlo by jít o převod práva s povinností zatížení DPH.
      A jen z technického hlediska - osobní automobil kategorie N1 je nesmysl, jde o nákladní automobil (i když vypadá jako osobní).

• 21. 11. 2007 19:22

Petr (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď.

Jsem rád, že nový nájemce si leasing vůbec převezme, tedy nebude mi platit nic.

Můžete mi ještě prosím napsat, na základě jakého právního předpisu je vaše odpověď.

Děkuji

Petr

• 22. 11. 2007 12:51

LeaX (neregistrovaný)

235/2004 Sb., o DPH.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).