Povinnost podat DPFO-15000Kč;6000Kč ?

• (neregistrovaný)

21. 11. 2007 22:16

dobrý den,ráda bych si ujasnila jednu věc, ve které se motám :( povinnost podat DPFO kdy? je mi jasné-podepsal,nepodepsal,srážková,zálohová, postupně za sebou, současný plátce, daňová ztráta, to vím, ale v jednom článku jsem četla, že povinnost vzniká při příjmech nad 6000 (§§7-10), v jiném u příjmů 15.000 v roce, které jsou předmětem daně z příjmů a nejsou od daně osvoboz. a v dalším zmiňovali příjem 20.000 z příležitost.zaměstnání.
    těch 6000-pokud pronajímám garáž a mám 6000 za rok, jsem povinna podat DPFO protože je to nemovitý majetek ?
    jakou úlohu v povinnosti podání DPFO hrají příjmy 15.000 a 20.000? to mi také není jasné. děkuji moc za každou pomoc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 11. 2007 23:55

ZdenaR (neregistrovaný)

Re: povinnost podat DPFO-15000Kč;6000Kč
      >dobrý den,ráda bych si ujasnila jednu věc, ve které se
      >motám :( povinnost podat DPFO kdy? je mi
      >jasné-podepsal,nepodepsal,srážková,zálohová, postupně za sebou,
      >současný plátce, daňová ztráta, to vím, ale v jednom
      >článku jsem četla, že povinnost vzniká při příjmech nad
      >6000 (§§7-10)

Například máte příjmy ze zaměstnání a k nim ještě příjmy z podnikání, z pronájmu (z činností, které vykonáváte soustavně), nebo např. z neosvobozeného prodeje nemovitosti, které jsou vyšší, než 6 tis. Kč.

, v jiném u příjmů 15.000 v roce, které
      >jsou předmětem daně z příjmů a nejsou od daně osvoboz.

Jakékoliv příjmy, které jsou předmětem daně, které nejsou od daně osvobozené, nebo zdaněné u zdroje. Například jste v září ukončila studium, v říjnu jste si vyřídila ŽL, ale příjmy (bez odečtení výdajů) do konce roku nedosáhly ani 15 tis. Kč. Nemusíte tedy podávat DP. V témže roce jste mohla uzavřít smlouvu o dílo, na zákkladě které jste si přišla na 20 tis. Kč - byl to nahodilý příjem, od daně osvobozený, pořád ještě nemusíte podávat DP. Také jste mohla uzavřít několik dohod o provedení práce, zdaněných srážkovou daní a stále ještě nemusíte podávat DP.

>v dalším zmiňovali příjem 20.000 z
      >příležitost.zaměstnání.
      >těch 6000-pokud pronajímám garáž a mám 6000 za rok,
      >jsem povinna podat DPFO protože je to nemovitý majetek
      >?

Jste povinna podat DP, protože se nejedná o osvobozený příjem - pronájem je soustavná činnost. Ani příjem do 6 tis. Kč není od daně osvobozený, jenom nejste povinna kvůli němu podávat daňové přiznání.
      Osvobození od DzP při příjmech do 20 tis. Kč se týká jen příjmu příležitostného, nikoliv dosaženého soustavnou činností.

>jakou úlohu v povinnosti podání DPFO hrají příjmy
      >15.000 a 20.000? to mi také není jasné. děkuji moc za
      >každou pomoc.

• 22. 11. 2007 11:49

jojka (neregistrovaný)

paní Zdeno, jste moc hodná, je to složitější než jsem myslela, musím se na to podívat více, jen vás ještě prosím o vysvětlení, pronajímám garáž á 500 měsíčně, tj. 6000 za rok a mám příjmy ze ZČ. U zaměstnavatele mohu požádat o roční zúčtování, když nejsem jak píšete povinna kvůli pronájmu garáže podat DP ? jak zaplatím daň na FÚ a jak si ji spočítám, žádné výdaje neuplatňuji, ani nevím co bych mohla, garáž pronajímám poprvé a ještě se k tomu přiznávám :( děkuji moc

• 22. 11. 2007 12:58

Jirka (neregistrovaný)

1. Oněch Kč 6000/rok není osvobozeno.
      2. Pokud to je jak píšete, DP přesto podávat nemusíte. To by bylo povinné až od Kč 6001.

• 22. 11. 2007 12:59

ZdenaR (neregistrovaný)

paní Zdeno, jste moc hodná, je to složitější než jsem
      >myslela, musím se na to podívat více, jen vás ještě
      >prosím o vysvětlení, pronajímám garáž á 500 měsíčně, tj.
      >6000 za rok a mám příjmy ze ZČ. U zaměstnavatele mohu
      >požádat o roční zúčtování, když nejsem jak píšete
      >povinna kvůli pronájmu garáže podat DP ?

Ano, můžete požádat zaměstnavatele o roční zúčtování daně. Nemáte příjmy VYŠŠÍ, než 6 tis. Kč, vyšlo Vám to akorát:-))

jak zaplatím daň
      >na FÚ a jak si ji spočítám, žádné výdaje neuplatňuji,
      >ani nevím co bych mohla, garáž pronajímám poprvé a
      >ještě se k tomu přiznávám :( děkuji moc

Daň platit nebudete, když nemáte povinnost podat DP. Pokud by Vás FÚ z nějakého důvodu vyzval k podání daňového přiznání (třeba jste měla ještě nějaký příjem, který není osvobozen od daně, jen jste o tom nevěděla), pak byste do takového přiznání musela uvést i svůj šestitisícový příjem z pronájmu garáže. Pokud byste chtěla (za rok 2007 to ještě lze) využít možnosti společného zdanění manželů, pak byste příjem v daňovém přiznání také uváděla - a to proto, že podáváte přiznání.

• 22. 11. 2007 13:26

jojka (neregistrovaný)

můžu si tu pitomou garáž shrnout ? příjem není nahodilý, není od daně osvobozen, ale protože se vejdu do limitu 6000, nejsem povinna podat DP, ale kdybych ho z nějakého důvodu byla povinna podat, tento příjem, i když je do 6000 započítám a odvedu daň, ale v mém případě požádám zaměstnavatele o roč.zúčtování (SZM nemohu, již nevyživuji dítě) a pronájem 6000 za garáž jde zcela mimo. Ale kdybych měla pronájem 6001, už jsem povinna podat DP.řekla jsem to dobře? děkuji moc za trpělivost. moc právě nechápu,když není od daně osvobozené,proč do 6000 neplatím žádnou daň,a až od 6001 ano (pokud mám k tomu stále jen ZČ),ale už se se mnou nezabývejte :( děkuji za trpělivost

• 22. 11. 2007 14:00

ZdenaR (neregistrovaný)

>>Daň platit nebudete, když nemáte povinnost podat DP.
      >>Pokud by Vás FÚ z nějakého důvodu vyzval k podání
      >>daňového přiznání (třeba jste měla ještě nějaký
      >>příjem,
      >>který není osvobozen od daně, jen jste o tom
      >>nevěděla),
      >>pak byste do takového přiznání musela uvést i svůj
      >>šestitisícový příjem z pronájmu garáže. Pokud byste
      >>chtěla
      >>(za rok 2007 to ještě lze) využít možnosti společného
      >>zdanění manželů, pak byste příjem v daňovém přiznání
      >>také uváděla - a to proto, že podáváte přiznání.
      >můžu si tu pitomou garáž shrnout ? příjem není
      >nahodilý, není od daně osvobozen, ale protože se vejdu do
      >limitu 6000, nejsem povinna podat DP, ale kdybych ho z
      >nějakého důvodu byla povinna podat, tento příjem, i když
      >je do 6000 započítám a odvedu daň, ale v mém případě
      >požádám zaměstnavatele o roč.zúčtování (SZM nemohu, již
      >nevyživuji dítě) a pronájem 6000 za garáž jde zcela
      >mimo. Ale kdybych měla pronájem 6001, už jsem povinna
      >podat DP.řekla jsem to dobře?

Přesně tak to je:-)

děkuji moc za trpělivost.
      >moc právě nechápu,když není od daně osvobozené,proč do
      >6000 neplatím žádnou daň,

Pokud nejste povinna podat daňové přiznání, tak o žádné dani nevíte a FÚ také ne:-)

a až od 6001 ano (pokud mám k
      >tomu stále jen ZČ),ale už se se mnou nezabývejte :(

Tady už máte povinnost podat DP podle kterého zjistíte, že také máte platit daň.

Ale už se tím nezabývejte:-)))

• 22. 11. 2007 15:09

jojka (neregistrovaný)

děkuji moc, jste moc a moc hodná :) to je tak, když je člověk asi blbě poctivej a zbytečně se v tom moc patlá, ale nestěžuji si, ještě že vás tu máme, děkuji!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).