Re: Výroba
Nenapsala jste, jestli účtujete způsobem A nebo B, budu pro ulehčení (moje :-)) předpokládat B. No buď je ten váš "výrobní cyklus" tak krátký, že nemá ani cenu účtovat o jednotlivých stupních, a nebo budete účtovat o nedokončené výrobě, polotovarech vlastní výroby a hotových výrobcích. Já bych se osobně přikláněl k první variantě, tedy jednotlivé vznikající náklady bych účtoval přímo do spotřeby na příslušné nákladové účty a pak bych rovnou naúčtoval podle stavu skladu "hotové výrobky" v patřičném ocenění, tedy součtu všech příslušných nákladů 123/613.
Můžu se zeptat jak potom účtuju prodej výrobku nebo zakázky? Děkuji.
>>Dobrý den,
>>
>>od srpna účtuji v podvojném účetnictví. Do té doby to
>>byla jen daňová evidence. Naše firma se mimo jiné
>>zabývá velkoplošným tiskem. Př. Nakoupíme materiál,
>>inkoust k potisku. Stroj nám vytiskne např. banner,
>>který
>>pak jde k dalšímu opracování - dodáme ho na laminaci
>>jiné firmě, pak si přivezeme zpět a upevníme po
>>obvodu
>>očka. Jak správně toto všechno mám účtovat? Nebo
>>stejný
>>například: vytiskneme samolepku, opět laminace, ale
>>pokud samolepu chce zákazník s obřezem, musíme
>>olaminovanou samolepu dát zpět do stroje a ten
>>samolepky
>>obřeže. Poraďte mi prosím někdo.
>>
>>Předem moc děkuji.
>
>Nenapsala jste, jestli účtujete způsobem A nebo B,
>budu pro ulehčení (moje :-)) předpokládat B. No buď je
>ten váš "výrobní cyklus" tak krátký, že nemá ani cenu
>účtovat o jednotlivých stupních, a nebo budete účtovat o
>nedokončené výrobě, polotovarech vlastní výroby a
>hotových výrobcích. Já bych se osobně přikláněl k první
>variantě, tedy jednotlivé vznikající náklady bych
>účtoval přímo do spotřeby na příslušné nákladové účty a pak
>bych rovnou naúčtoval podle stavu skladu "hotové
>výrobky" v patřičném ocenění, tedy součtu všech příslušných
>nákladů 123/613.
No buď výrobky prodáváte rovnou, pak je možno účtovat vyskladnění na 613/123 a fakturu 311/601,343. nebo pokud prodáváte prostřednictví prodejen, tak převod výrobků do prodejny
lze například:
613/123 - vyskladnění výrobků
132/621 - aktivace zboží vlastní výroby
311/604,343 - prodej zboží
504/132 - vyskladnění zboží z prodejny
Pane Jaromíre, prosím Vás a když tedy zhotovujeme výrobky, nebo provádíme zakázky vždy pro konkrétního odběratele nikoliv na sklad - účtujeme správně, když materiálnakoupíme na konkrétní zakázku, ten účtujeme přímo do nákladů a fakturu zákazníkovi vždy 311/601(602). Vedeme sklad B. díky
No to je otázka, jestli vám na tom skladě k 31.12. něco zbylo, nebo ne :-)). Pokud ano, tak to dobře není, páč jste si dali materiál do nákladů a přesto jste ho nespotřebovali, tedy jste snížili základ daně. Mluvím o variantě, kdy materiál jste nakoupili koncem roku a výrobek prodali až v roce následujícím.
Nezbylo.Vyrábíme tak abychom vše vyrobili a vyfakturovali do konce roku a zůstává nám pouze drobný režijní materiál.Letos pouze podepíšeme ještě SOD na zakázku, kterou budeme dělat až v příštím roce a příjmeme na ni zálohu. Materiál ale nan ni nakoupíme také až v lednu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
22. 11. 2007 7:28
Dobrý den,
od srpna účtuji v podvojném účetnictví. Do té doby to byla jen daňová evidence. Naše firma se mimo jiné zabývá velkoplošným tiskem. Př. Nakoupíme materiál, inkoust k potisku. Stroj nám vytiskne např. banner, který pak jde k dalšímu opracování - dodáme ho na laminaci jiné firmě, pak si přivezeme zpět a upevníme po obvodu očka. Jak správně toto všechno mám účtovat? Nebo stejný například: vytiskneme samolepku, opět laminace, ale pokud samolepu chce zákazník s obřezem, musíme olaminovanou samolepu dát zpět do stroje a ten samolepky obřeže. Poraďte mi prosím někdo.
Předem moc děkuji.