Re: pro interní účetní
Tak nejdřív bych jen upřesnil, že externí účetní znamená účetní na ŽL a interní účetní je na PP, ale to jen na okraj :-).
No a pokud jde o to striktní počítání odměny za počet účetních položek, tady bych byl opravdu opatrný. Při vaší ceně 15,- Kč za jednu položku by tu už řada děvčat byla milionářkami :-).
Já doporučuji v mandátní smlouvě, kterou jistě máte s podnikatelem uzavřenu, napsat následující formulaci (nebo podobnou):
"Výše paušální odměny je odvozena od objemu účetních položek. V případě, že v souvislosti s ekonomickým vývojem firmy objednatele dojde k významnému zvýšení objemu účetních položek, je poskytovatel oprávněn po dohodě s objednatelem poměrně k tomuto zvýšení počtu účetních položek zvýšit částku odměny."
Ale mohu vám s klidem říci, že u některých klientů je stejně v podstatě pouze iluzí, že byste mohla cenu nějak významně měnit. Pokud opravdu položky rapidně přibudou, doporučuji několik měsíců to nechat a pak přijít za klientem a říci mu: Franto, jsem ti tu z lásky k tobě dělala pár měsíců obrovský kus práce zadarmo, položek ti několikanásobně přibylo, tak doufám, že to oceníš a pojďmě se dohodnout o navýšení paušálu, tak jak to máme ve smlouvě. :-)) Taky se ale může stát, že vám řekne, že si našel už jinou babu, která mu to povede za polovic, i to je běžné :-)).
Tak hlavu vzhůru a už se netrapte, podnikání je boj :-))
zřejmě kolegyně myslela interní - jako domácí, to by se dalo pochopit
Plně Vás chápu, práce dobré účetní je opravdu k nezaplacení.
Podnikatelé si opravdu myslí, že je to jednoduchá práce. Proč chce
zedník za svou práci Kč 200,- ? Na tomto bychom se měli pozastavit.Několik let studií,dá se říct celoživotní... Co všechno zahrnujeme do svých služeb? - odpovím si sama.... software, kanc.potřeby, elektr.energii, školení, vlastní studium, knihy... a máme taky nějakou zodpovědnost.. a co ten zedník???
Paní Jano, vůbec si to neberte k srdci, jsou i horší věci v životě.
V případě, že nebude souhlasit s vašimi podmínkami, dala bych mu
vale... je spousty klientů, kteří ocení dobrou účetní.
IVana P.
Víte, drahoušku, práce účetního není a nebude nikdy dobře zaplacená. Nikdo nevidí, že to samotné "zaúčtování" položky je to nejjednodušší, co účetní vlastně dělá.
Já dělám klienty z 90% na paušál a jednou za rok přepočtu položky a sama vím, jestli budu muset přitlačit nebo ubrat. Vždycky když přitlačím, tak je to boj ! Oni ti naši klienti většinou nevidí tu práci, kterou s tím máme, co vše musíme umět a mít nastudováno, A navíc, u každého je to velmi individuální. Někdo donese papíry vzorově naskládané, někomu je musím tři dny "žehlit" a přemýšlet, jestli TO na těch dokladech je opravdu čokoláda :-), někdo je slušný, někdo volá zásadně kvůli každé prkotině v 10 večer, a to nemluvím o např. sezonních zaměstnancích, které mají, to je mazec !
S odstupem času jsem zjistila, že nemá smysl dělat pod cenou a za každou cenu si klienta držet. Klienti byli, jsou a budou. Chce to hlavně klid a komunikovat.
A když to nejde, tak se netrápit. Je to váš život a vaše vynaložené úsilí a každý má právo dostat za svou práci slušně zaplaceno :-))) Nehledě k tomu, že málokterý podnikatel si uvědomuje, že mu vlastně peníze šetříme :-)))
Přeji dostatek energie a hezký víkend ! Zuzik
Nic si z toho nedělejte, vedu účetnictví externě již 12 let a s tímto problémem se setkávám často...ale než zvýším částky za vedení účetnictví, zpracuji pro podnikatele pár tabulek s vývojem jeho firmy, obratů...pak si počkám na "dobrý okamžik" a při kafi s ním proberu situaci...cenu trošku nadsadím, aby se dalo " smlouvat" a většinou výsledek stojí k oboustrnné spokojenosti. I při této práci musí být člověk diplomat...ale vždyť trošku diplomacie za to stojí, nejen , že nás to živí, ale myslím si, že každý, kdo tuhle práci dělá, nepracuje jen k vůli peněz, ale protože tuhle práci má rád.
A pracovat celý život tím co nás baví je přece prima...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
23. 11. 2007 7:45
Musím se s vámi podělit o všerejší zážitek.
Vedu doma účetnictví již 10let.Před tím mám 10letou praxi.
Před 4 roky jsem vzala firmu, která začínala podnikat v prodeji hraček.
Tato firma se postupně rozvinula a já jsem začala mít obavy, aby
si podnikatel nechtěl vzít externí účetní, protože dokladů narůstalo
více a více.
Dohodli jsme se na měsíčním paušálu Kč 3000,-/ při 200 dokladů.
Práce je se zahraničím. Ještě bych měla uvést, že měsíční bankovní doklad je 7 stránkový, kde jedna položka obsahuje i 10 částek skládající
se z dobírky, Tudiž musím i rozklíčovat jednu položku.
Za měsíc září se tyto doklady zdvojnásobily tudiž jsem i cena zdvojnásobila. Podnikatel byl spokojený a já samozřejmě taky.
Za měsíč říjen se doklady ztrojnásobily a já v domění, že bude vše
v pořádku jako minulý měsíc, jsem se přepočítala. Při komunikaci mě
podnikatel sdělil, že si nemůžu tolik účtovat, abych ho neokrádala.
Vedu mu daňovou evidenci a k tomu datu se pohybuje jeho obrat
k 8 miliónů. Ráda bych uvítala váš názor. Celou noc jsem ani kvůli
tomu nespala. Ještě se mě nic takového nikdy nestalo, aby mě někdo řekl, že ho okrádám.
Vím, že je to kravina, že s tím nic neudělám. Ale cítím se jako opravdu, kdybych ho okradla.
Děkuji za vaše názoryJana