Časová jízdenka do daňových výdajů

• (neregistrovaný)

10. 2. 2011 11:15

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, zda je možné zahrnout do daňových výdajů zakoupené časové jídenky (legitka) městské hromadné dopravy, když jsem denně jezdila z místa bydliště (část města) do středu města, kde jsem měla pronajaté kadeřnické křeslo. Dále bych se ráda zeptala, zda musím mít zvláštní bankovní účet pro podnikání nebo stačí můj soukromý účet, z ktrého jsem v minulém roce zaplatila 4 faktury? Moc Vám děkuji. Jana Lemanová

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 2. 2011 18:58

bez přezdívky

Dobrý den, paní Lemanová,

děkuji Vám za dotazy. Ohledně prvního dotazu, tj. časové jízdenky se s největší pravděpodobností bude jednat o cesty soukromé, tj. cesty z bydliště do místa podnikání, tento výdaj je tedy nedaňový. Záleží však na tom, jak máte místo podnikání stanoveno.

Ohledně druhého dotazu se domnívám, že žádný právní předpis Vám nestanoví povinnost mít zřízen podnikatelský (běžný) účet. Pozor však na porušení smlouvy s bankou týkající se vedení nepodnikatelského (soukromého) účtu, neboť banky často v obchodních podmínkách znemožňují využití soukromého účtu pro podnikatelské účely.

Hezký večer.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).