Rodičovský příspěvek - zdravotní pojiště

• (neregistrovaný)

24. 11. 2007 10:50

Je možná tato varianta:
    žena na rodičovské dovolené, manžel chodí do práce a pobírá rodičovský příspěvek? Zdravotní pojištění by měl platit za oba stát. Pokud ano, jaké to má nevýhody? Vsoučasné době jsem na rodičovské dovolené a pobírám RP a manžel chodí do práce(platí zdravotní pojištění)

Přečetla jsem si toto, ale nevím jaké to má háčky a nevýhody pro manžela:
    Rodičovskou dovolenou mohou čerpat matka i otec, a to dokonce současně. Stát je však plátcem pojistného na zdravotní pojištění pouze za ženy na rodičovské dovolené. Teoreticky možnou variantou však je, že žena bude na rodičovské dovolené, a příjemcem rodičovského příspěvku bude její manžel. V tom případě by stát byl plátcem pojistného za oba rodiče.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 11. 2007 18:24

beta (neregistrovaný)

Re: rodičovský příspěvek - zdravotní poj
      nedavno jsem četla článek ing.Daňka,odborníka na ZP, stejné znění, jen jsem se nad tím nezamýšlela. Pokud se podívám do § 196 ZP-k prohloubení péče o dítě je zaměstnavatel povinen poskytnout Z-kyni a Z-ci na jejich žádost rodičovskou dovolenou.Takže vy rodič.dovolená.Předpokládám, že zákon o SSP neurčuje, kdo musí požádat o rodičovský příspěvek-požádá tedy manžel a aby nepřišel o nárok na výplatu rodič.příspěvku a zároveň by pracoval-musí zajistit péči jinou zletilou osobou nebo by dítě do 3 let navštěvovalo šk.zařízení max. 5 kal.dnů v měsíci nebo starší 3 let max.4 hod.denně.Pakliže vy na RD, manžel RP a pracuje za výše uvedených podmínek,je stát plátcem pojistného za oba, v případě manžela to znamená, že u něho nemusí být dodržen minimální vyměřovací základ, či v případě poskytnutého neplaceného volna není povinen hradit ZP. Jen mi tam "neštymuje" pokud by manžel zajistil péči jinou zletilou osobou - vámi, to sice zajistí, ale vám Z-el poskytl rodičovskou dovolenou k prohloubení péče o dítě, o které budete pečovat proto, že vás manžel zajistil k péči jako jinou zletilou osobu, přitom zákon předpokládá, že vám je poskytnuta RD k prohloubení péče o dítě a ne že budete "náhradní" osobou. Tady se mi to tak trochu tluče, ale asi to možné je. Prosím kolegy o jejich názor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).