Re: Převod dovolené z 2007 do 2008
jasně, a taky pokud si je nemohl vybrat třeba z důvodu nemoci apod....
ale v klasickém případě pouze 5.
já také ne a zajímal by mne názor někoho jiného, kdo měl na kontrole IP a ten mu to zpochybnil. Náš ředitel říká, že by při kontrole z vážných provozních důvodů uhádal 10 dnů (máme 25 nárok) a myslím,že by uhádal, jde o to, jak si to zdůvodníte a obhájíte, samozřejmě za předpokladu, že převod 10 dnů nebude u každého stávajícího zaměstnance :)
Já zde řeším to, že dovolenou lze čerpat do konce příštího roku, i když ZP v §218 ods.1 říká, že to má být spíše výjimečně.
"Zaměstnavatel je povinen určit zaměstnanci čerpání alespoň 4 týdnů dovolené v kalendářním roce, ve kterém mu právo na dovolenou vzniklo,.."
V odst. 1 se nemluví o vyjímečnosti a v odst. 2 se píše, že pokud zaměstnavatel neurčil dovolenou z naléhavých provozních důvodů, pak ji musí určit k vybrání následující rok. Takže když měla firma pořád hodně práce a dovolená nebyla určena v tom příslušném roce, nevidím žádný problém v převedení celého nároku do roku dalšího (ten nárok musí být převeden). Čili 4 nebo 5 týdnů dovolené z roku 2007 do roku 2008 a ten pátý týden lze převést až do roku 2009. A teprve pokud by do 31.10. 08 zaměstnavatel neoznámil zaměstnanci termín čerpání základní dovolené z roku 2007, pak zaměstnanec na ni nastupuje od 1.11. i bez zaměstnavatelova souhlasu.
pokud máte např. 50 zaměstnanců a z vážných provozních důvodů všem převádíte celý nárok z roku 2007 do roku 2008, samozřejmě, že lze převést, ale kde je zaměstnavatelova povinnost určit čerpání alespoň 4 týdnů, pokud na ně Z-ci vznil nárok? vy zdůvodníte vážnými provozními důvody, ale je otázka, zda tento důvod IP uzná,proto jsem vznesla dotaz,zda s tímto má někdo z kolegů již zkušenost-to by mne zajímalo,zda IP někde zpochybnil? pak je to právě na tom,zda si Z-el obhájí svůj důvod neurčení dovolené či nikoli,ale jak se zdá, nikdo asi zkušenost se zpochybněním od IP zatím nemá? pokud by nezdůvodnil vážnými prov.důvody a "jen" neurčil čerpání dovolené, pak by mohl být sankcionován, ale kde není žalobce, není soudce
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
24. 11. 2007 14:38
Hezké odpoledne, údajně lze podle nějakého "nového zákona" převézt do r. 2008 max. 5 dní dovolené z roku 2007...
Zbývá mi komplet dovolená (20 dní ze zákona + 5 od zaměstnavatele), jak to mám řešit s převodem ?
Díky, Radek