Re: firma ve ztrátě-není na mzdy
být ve Vaší situaci není nic záviděníhodného, ale abyste se ještě nedostal do větších problémů, tak byste měl v prvé řadě nastudovat zákony
např. Zákoník práce - to, že Vám zaměstnanci říkají, že počkají ještě neznamená, že za pár dnů svůj názor nezmění a nebudou se dožadovat svých práv
pokud pro ně nemáte práci - měl byste postupovat dle § 207-210 ZP (pokud mají dovolenou - měl byste jim ji nařídit čerpat)
pokud zaměstnancům nebudete vyplácet mzdu (stačí i malá část nevyplacené mzdy), mohou okamžitě zrušit prac.poměr - § 56 odst. 1 b ZP - náleží jim odstupné (nejméně ve výši 3 průměr. měs.)
mzdy musíte zúčtovat každý měsíc - pokud jste doposud platil včas SP, ZP i daně - lze sjednat i splátkový kalendář - to byste musel se všemi organizacemi jednat
to, že máte mladé zaměstnance ještě neznamená, že nemohou brát nemocenskou ( bohužel, záleží na lékařích a na předstírání nemocí - tím nechci házet všechny nemocné "do jednoho pytle", protože ono je mnoho nemocných opravdu nemocných)
také záleží, zda Vás věřitelé nepošlou do konkursu - to byste měl nastudovat Insolvenční zákon
pokud na Vás bude vyhlášen konkurs - to byste musel nastudovat další §§, neboť za určitých podmínek lze dlužné mzdy zaměstnancům vyplácet přes úřad práce
co se týká neplacení DPH, faktur apod. - to snad poradí jiní
přeji Vám, abyste vše s co nejmenšími ztrátami vyřešil
ano - i toto je velmi schůdné řešení, pokud s ním budou souhlasit zaměstnanci - o neplacené volno musí zaměstnanci (každý sám za sebe požádat písemně), Vy schválíte, ale musíte se písemně dohodnout, kdo bude hradit ZP (u neplac. volna lze: celých 13,5 % hradí zaměstnanec, celých 13,5 % hradí zaměstnavatel, 4,5 % hradí zaměstnanec + 9% zaměstnavatel)
v době neplac. volna mohou zaměstnanci sjednat prac. poměr, DoPP, DoPČ někde jinde - jen nesmí mít současně podepsané daň.prohlášení u Vás a u druhého zaměstnavatele
Moc všem děkuji za odpovědi,že tu tak obětavě radíte lidem ve svízelné situaci.Abych pravdu řekl,ani nemám v současné chvíli peníze na daňové poradce,většinou mají velké poplatky.Kluci-zaměstnanci makali a tak dokud to šlo i hodně vydělali,tak něco mají a nechtějí jít jinam a každý nemocenskou nedostane.Snad si budou trochu vydělávat jinde než se snad dostanu z nejhoršího.A ještě perličku na závěr.Zjistil jsem úplně náhodou,že mě okrádala i vlastní účetní,kupovala si na firmu drahé kalkulačky ty prodávala,nechala si napsat na paragony kancelářské potřeby,které se vůbec ani nemihly,snad za ten materiál bokem postavila barák.Nikdy už nebudu tak důvěřivý.Ale znáte to,já jsem byl v jednom kole...Kdybych tak narazil na někoho z vás...taková šedá myška vypadala spolehlivě,ale to je jiná historka.Děkuju Honza
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
24. 11. 2007 15:48
Ahoj,mám hodně problémů.mám sám firmu,najal jsem lidi,byla práce.teď ale z důvodu konkurence jsem o všechny zakázky přišel.chci si lidi nechat a znovu zabojovat s něčím jiným,ale co do té doby.dph neřeším nic jsem nevydělal,pár korun tak to odvedu.dań neřeším jsem ve ztrátě,o leasingy stejně příjdu.úvěr nechci.ale co s lidmi?sociálku platit musím i zdravotní.chlapi jsem se dohodl,že mají našetřeno,že počkají,že mi věří.ale ze min.mzdy musím platit aspoń to soc.a zdrav.na nemocenskou se nedostanou jsou mladí.poradíte co ted? jestli to vůbec má řešení.a jak jít do ztráty? co se se mnou bude dít?