Aktivace DHM

• (neregistrovaný)

24. 11. 2007 16:13

Dobrý den, prosím o radu ohledně aktivace majetku, v mém případě to bude premiéra, tak abych něco nezkonila -)

Dle § 29/1b se VC HM rozumí vlastní náklady, je-li pořízen nebo vyroben ve vlastní režii. Takže průběžné účtované náklady:

Spotřeba materiálu 501/112
    "Spotřeba práce" 521/331
    "Výrobní režie" 501,518,502/xxx

Po dokončení majetku zaúčtuji:

042/624 ... aktivace majetku (dle kalkulace - př.mat.,př.režie - tj. režie související pouze s daným zařízením, mzdy - nebo ještě spočítat formou koeficientu ostatní režie - nájem, elekt ..atd.?)
    022/042 ... zařazení do užívání

Pokud by "výroba" majetku přesáhla jeden rok, jak účtovat? Nijak a aktivovat až v následujícím roce, kdy bude majetek aktivován nebo se nějakým způsobem musí náklady s "výrobou" majetku spojené z nákladů odúčtovat?

Jedná se o majetek, který vyrábíme v rámci dotačního programu - respektive náš odběratel má dotaci a my jsme spoluřešitelé, proto musí být všechno eňo ňuno -))

Předem moc děkuji všem, co mi odepíšou, za radu ...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 11. 2007 21:29

anonym (neregistrovaný)

Re: Aktivace DHM
      Já bych zahrnula i účet 524. Na účet 624 budete účtovat v tom zd. období, ve kterém byly náklady na DHM vynaloženy. Po dopkončení (např. až v r. 2008) zaúčtujete celkovou vstupní cenu
      022/042 a můžete začít odepisovat.

• 26. 11. 2007 9:46

VV (neregistrovaný)

Díky moc za odpověď, jestli jsem Vás správně pochopila, budu jít tedy KZ účtu 042 jako nedokončenou investici, dokud nebude DHM dokončen a převeden na účet 022?

• 26. 11. 2007 9:58

anonym (neregistrovaný)

Ano, přesně tak.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).