Koupě bytu na firmu

• (neregistrovaný)

24. 11. 2007 16:30

Zdravím všechny,
    v pátek mi přinesl jednatel rezervační smlouvu na byt s tím, že ho přístí týden kupuje naše firma. Když jsem se zeptala, jestli budem jako vyřizovat ŽL na pronájem a byt pronajímat, tak mi bylo řečeno, že byt bude volný.

Máme sídlo v Brně a provozovnu s výrobou i administrativou v Novém Jičíně, oba jednatelé bydlí v Brně a do NJ dojíždí cca 5x měsíčně a většinou musí někde přespat, tak se rozhodli, že tady koupí byt a když tady budou, tak přespí tam.

Jak řešit v účtu?
    Pořízení nemovitosti - 021/041, 041/321 a měsíčně účtovat nájemné do daňových nebo nedaňových nákladů, když vlastně byt bude z větší míry nevyužíván?

Další řešení: byt částečně pronajmout - musíme mít ŽL na podnájem (jsme s.r.o.).

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 11. 2007 15:51

bdm (neregistrovaný)

Re: Koupě bytu na firmu
      *** Teď trošku nevím (?) - buď ho kupujete nebo budete v nájmu. Koupit můžete, zařadíte a odepisujete. U nájmu si budete muset obhájit, že nájemné je daňově uznatelným nákladem. Pokud budete (jen) pronajímat, ŽL nepotřebujete. ***

• 26. 11. 2007 16:20

Vladkaa (neregistrovaný)

*** díky moc za odpověď, byt kupujeme, ale bude se v něm platit měsíční nájem + inkaso + FO. Jak si náklady obhájit? Myslíte, že nebude stačit, že je určen pro jednatele, kteří bydlí v Brně a dojíždějí, vždy pak musí spát na hotelu, což nás stojí "zbytečné" peníze ..

• 26. 11. 2007 16:33

bdm (neregistrovaný)

*** Tady prostě nesmí dojít k tomu, že byt je využíván jinak než pro potřeby zaměstnanců v souvislosti s prací nebo k pronájmu. A taky by mělo být jednoznačné, že bytem se šetří náklady proti hotelovému ubytování zaměstnanců. Nesmí to zkrátka dopadnout tak, že se prokáže, že firma platí náklady na bydlení jednatelovy rodiny :-))). Taky to ošetřete nějak směrnicí, aby z ní jasně vyplynulo, že tenhle byt slouží pouze pro ubytování zaměstnanců při pracovních cestách. Já to tak u jedné firmy mám - ale ještě neprošlo ohněm, takže Vám nedokážu s určitostí říct, jestli je to průchozí :-) ***

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).