Pracovník se sníženou prac schopností

• (neregistrovaný)

25. 11. 2007 12:36

Jsem poživatelem ČID,zaměstnaný ,vedený jako prac.se sníženou prac schopností.Nevyužívám naprosto žádných prac úlev ,nemám prakticky po dobu 3 let žádnou nemocenskou,nebo minimální.Zaměstnavatel pobíral po dobu 1 roku na mne značné příspěvky od ÚP a uplatnˇuje na mne zřejmě i daňové úlevy.Pracuji na plný úvazek,jsem poměrně vysoce kvalifikovaný ,samostatný pracovník,často vysílán na služební i několikadenní cesty jako montážní a servisní technik.Bude mi 60 a jsem pochopitelně rád,že jsem vůbec nějakou práci po dlouhodobé evidenci na ÚP sehnal.Zaměstnavatel na mně požaduje značný rozsah přesčasové práce,nikde neevidované a samozřejmě neplacené.Údajně nemám nárok,mám prý fixsní plat,ve kterém mám i placené přesčasy.Na výplatní pásce mám vždy uvedeny jen hodiny dle zákonné normy prac. hodin v daném měsíci a příslušné srážky.Už to nějak fyzicky nezvládám. Má vůbec na mně jako na prac se sníž.prac schopností právo požadovat přesčasovou práci ,navíc neplacenou bez možností NV?Když se mi prý nelíbí,můžu jít,bylo mi řečeno.Uź mám toho opravdu dost.Několik mnohem mladších podalo výpověď ve zkušební době,když poznali prac podmínky.Já si to ve svém věku dovolit nemohu,zaměstnavatel si je toho vědom a zjevně toho zneužívá.Je to s prominutím pěknej hajzl.Co mi poradíte?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 11. 2007 12:49

beta (neregistrovaný)

Re: Pracovník se sníženou prac schopnost
      nevím o tom, že by zdavotně znevýhodnění nesměl vykonávat přesčasy, samozřejmě, že neplacené a nevybírané zákon neumožňuje, ale mohu vám říci, že před nedávnem zde proběhla celkem úsměvná diskuze, kdy vysvitlo, že účetní, které si vzájemně radí co je dle zákona a co není, vesměs si přesčasy nevybírají a nejsou jim placené :) je na vás, zda to budete podstupovat i nadále či dáte výpověď. Můžete se obrátit i se stížností na Inspektorát práce,ale popravdě řečeno si já nedovedu představit, že bych v té fy pak ještě mohla pracovat. Ale určitě se ozve někdo s jiným nápadem.

• 26. 11. 2007 7:12

xy (neregistrovaný)

Re: Pracovník se sníženou prac schopnost
      pokud jste kvalifikovaný zaměstnanec se mzdou, ve které je zhodnocena i práce přesčas (sice by to podle ZP být nemělo, i když není jednoznačný výklad k tomuto problému) - můžete si jít samozřejmě stěžovat, oni provedou ve firmě kontrolu, popř. udělí pokutu, ale nevím, zda budete potom chtít ještě v této firmě nadále pracovat
      můžete dát i výpověď a shánět práci jinou - záleží na Vás, zda Vás práce baví, máte ji ohodnocenou, zda byste našel práci jinou, popř. lépe placenou atd.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).