Re: zaměstnanec - lázně
Jen neschopenku, kterou vystaví buď jeho obvodní lékař nebo pravděpodobněji lékař v lázních, ti také vydávají lístky na peníze. Náleží mu nemocenské, co jiného byste měla na mysli ? A to ještě jen pokud jsou to komplexní lázně, příspěvkové by musel čerpat ze své dovolené.
Jen mě zmátl ten zaměstnanec. Říkal, že by měl dostat nějakou náhradu mzdy, když je v lázních. Ale mě to bylo podezřelé:-) Vždyť má nárok na nemocenskou. Ještě jedna věc prosím: Nemocenskou, kterou mu vystaví lékař v lázních musí ihned poslat zaměstnavateli že?
Bude někde v papírech od obvodního lékaře, jestli se jedná o komplexní nebo příspěvkové lázně? Jak jinak bych zjistila o jaké lázně jde?
-------------------------------------------
Nemyslel tou náhradou mzdy náhradu od pojišťovny? Některé pojišťovny pojistí občany na ztrátu výdělku (ale to je komerční pojištění - to nemá se mzdami nic společného), je to samé jako když si občan pojistí např. domácnost.
Od zaměstnavatele nárok na žádnou náhradu mzdy nemá. Buď dodá neschopenku - tu proplatíte (nezkoumáte jaké má lázně - buď má neschopenku nebo nemá). Pokud nebude mít neschopenku, tak bude čerpat dovolenou, popř. si měl zajistit neplac. volno u zaměstnavatele. Na konci měsíce (pokud bude neschopnost trvat) obdrží od lékaře lístek na peníze - musí si o něj říci, nikdo mu ho sám od sebe nevystaví - a ten Vám zašle k proplacení.
**
Tak tak:-) Teď jsem s ním právě mluvila a dostala jsem z něj, že mu jde o náhradu z pojištovny. Měl totiž pracovní úraz a lázně jsou následkem tohoto úrazu. Takže mu bude kompenzovat ušlý výdělek Kooperativa, jako při pracovním úrazu.
Děkuji za rychlé a vyčerpávající odpovědi:-)
tak to je ještě jinak - pokud se jedná o lázně z důvodu pracovního úrazu, tak budete platit odškodnění Vy -popř. přes Kooperativu
(zaměstnanec může čerpat i náhradu z komerčního pojištění, ale to Vás v této chvíli nezajímá)
zaměstnanec bude mít vystavenou neschopenku, na které bude zaškrtnuto, že se jedná o prac. úraz - na potvrzení, které vystaví ošetřující lékař bude napsáno, že neschopenka ze dne....(listopadu 2007) souvisí s pracovním úrazem ze dne.......a bude doloženo k této neschopence
a budete odškodňovat klasický pracovní úraz (na průměr pro dané čtvrtletí)
musíte se podívat jak jste odškodňovali tento prac. úraz - pokud jste krátili (např. za porušení bezpeč. předpisů apod.), tak tímto procentem budete krátit i toto odškodnění (tj. při této neschopnosti)
pokud neodškodňujete Vy, ale přímo pojišťovna, tak musíte předložit řádně vyplněné podklady (včetně příp. krácení jak jsem psala)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 11. 2007 9:37
Dobrý den, lékař napsal našemu zaměstnanci (jsme MO) lázně. Ještě jsem toto neřešila, tak nevím, jestli bude zaměstnanec v neschopnosti- zřejmě ano. Kdo mu napíše lístek prac.neschopnosti?
Lékař při nástupu do lázní? Náleží zaměstnanci ještě nějaká náhrada mzdy nebo pouze nemocenské od OSSZ?
Můžete mi prosím napsat bližší info, co mám vlastně od zaměstnance požadovat?
Díky všem