Re: Jak správně zaúčtovat zálohovou fakt
Já vystavuji zálohovou fakturu-daňový doklad až ke dni přijetí částky na účet. Tedy nejdříve v okamžiku, kdy vím kolik a kdy nám byla platba připsána na náš účet. Úhrada se děje na základě kupní smlouvy či obchodního dopisu s výpočtem ceny. Vedeme podvojné účetnictví, jsme právnická osoba a plátci DPH.
Re: Jak správně zaúčtovat zálohovou fakt
Ještě jsem chtěla dodat k Vašemu konkrétnímu případu: odběratel uhradil 20000 (na tuto částku je vystavena zálohová faktura-daňový doklad), vyúčtovací faktura je na částku 19500. Z toho tedy vyplývá, že odběratel má na záloze zbytek 500 Kč k dalšímu čerpání nebo k vrácení zpět na jeho účet. DPH již bylo odvedeno na základě zálohové faktury z částky 20000. Pak už jde jen o zápočty zálohové faktury s vyúčtovací fakturou.
Re: for Jitka
Tak já předpokládám, že pan Jan S. ví, že daňový doklad na přijatou platbu smí vystavit pouze osoby vedoucí účetnictví, což je základní předpoklad celé problematiky zdanitelného plnění přijatých plateb :o). A pokud toto neví, tak by si měl velice rychle nastudovat zákon o DPH :o). Troufám si tvrdit, že pro vystavovatele daňových dokladů je nastudování zákona o DPH až existenčně důležité...Finanční úřad a jejich penále se mazlit neumí :o).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
26. 11. 2007 11:33
Ahoj, vystavil jsem jedné firmě zálohovou fakturu na budoucí dodávku zboží za 50000 Kč. oni mně zatím zaplatili na účet jen 20000 Kč s tím, že zboží jim dodám část a oni mně pak doplatí zbytek a já jim pak dodám zbytek zboží (nechápu, proč si nenechali vystavit zálohu na poměrnou část rovnou, ale budiž).
problém je, že jednotlivé ks zboží mají svou cenu, takže jim teď mohu vyfakturovat cca 19500 (aby se to vešlo do toho, co zaplatili).
jak to všechno vyfakturuju, aby to bylo v pořádku?
jedná se mi hlavně o to, aby tam nebyl nějaký problém s tím, že ve skutečnosti zaplatili 20000 a já jim teď vyfakturuju jen 19500... teoreticky to problém není, ale nedělá to nějaký problém co se týká DPH (jsem plátce).
děkuji.