Re: Dodatečné náklady ke zboží
Některé firmy přiřazují VNP ke konkrétní příjemce a spolu se zbožím na této příjemce ho i rovnou účtují při výdeji do spotřeby. Problém s rozpouštěním VNP ke konkrétní příjemce je v tom, že obvykle se VNP, např. dopravné, špatně rozklíčovávají na konkrétní zboží. V případě který jste uvedla, tedy rozdílu mezi cenou evidenční (10 Kč) a skutečnou nákupní (20 Kč) to ale samozřejmě poměrně jednoduše jde.
Re: Dodatečné náklady ke zboží
*Vašemu dotazu rozumím tak, že jsou to dotazy dva.
Ten první (podle mě) je dotaz na příjem dvou dodávek stejného zboží, ale každého s jinou cenou. Do skladu ho přijímejte za fakturovanou cenu. Rozdíly si každé pořádné SW průměruje. Pokud nemáte pořádné SW, tak ho musíte průměrovat vy - ale to se mně nezdá. Taky by z toho třeba vyšla metoda FiFO.
Pokud jde o vedlejší pořizovací náklady a případně i o cenové rozdíly, tak ty účtujte na analytický účet např. u materiálu 112AE a v čase, který si určíte, je budete rozpouštět podle spotřeby na stejný účet jako je spotřeba (výdej) ze skladu.
Kdybyste se dostala k Pokynům (předchůdce standartů), tak tam je vzoreček pro rozpouštění cenových rozdílů a nákladů na pořízení.
Udělal bych tabulku, ale tady to nemá cenu, protože odpověď to rozháže natolik, že se v tom nevyzná ani autor.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
26. 11. 2007 14:28
Mám dotaz, máme příjemku kde je cena zboží např. 10 za kus a následuje za ní faktura kde je cena např. 20 za kus..
rozdíl (vlastně by to mělo být navýšení ceny zboží) mělo být účtováno na jeden účet (říkejme mu např. účet cenových odchylek) a to vždy ať je zboží na skladě nebo není.
Vychází to z argumentace, že vedleší náklady zboží (např. doprava) se tak že se celý měsíc účtuje na tenhle účet cenových odchylek a pak jedním jediným dokladech rozpustí do ceny zboží.
Moje otázka zní, pokud by se pokud by se toto rozpouštění zvýšení ceny(dodatečných nákladů ke zboží) dělalo v rámci jednoho dokladu- příjemky - přímo do ceny zboží zda by to bylo špatně?
Nevím kde ve kterém zákoně tohle najdu popsáno a na co bych se měla zaměřit..
předem děkuju za pomoc..
W.