DPP - studenti

• (neregistrovaný)

26. 11. 2007 19:55

Dobrý večer, před několika dny jsem tu umístila dotaz, na který jsem dostala odpověď. Teď mám ovšem další otázku. Kopie dotazu:

>>Dobrý večer, chtěla bych se zeptat - uzavřela jsem
    >>dohodu o provedení práce se studentkou - odvedla jsem
    >>srážkovou daň. Má studentka nárok žádat srážkovou daň
    >>zpět? Pokud ne, lze to příště udělat jinak?
    >>
    >>Děkuji
    >
    >Může podepsat daňové prohlášení zpětně, pokud v tom
    >období neměla podepsané ještě u nějakého jiného
    >zaměstnavatele. Pro Vás to bude znamenat komplikaci,
    >spočívající v přepočítání srážkové daně na zálohovou a
    >uplatnění slevy, vyrovnání se s finančním úřadem... Příště se
    >takovému komplikovanému postupu vyhnete, když
    >prohlášení podepíše rovnou.

Znamená to tedy, že pokud mi studentka příště podepíše daňové prohlášení, já vypočítám zálohovou daň (+sociální a zdravotní) a uplatním slevu? Má to vůbec cenu, když je tam právě to sociální a zdravotní?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 11. 2007 20:16

Zuzana (neregistrovaný)

Re: DPP - studenti
      Z dohody o provedení práce se sociální ani zdravotní neodvádí.

• 26. 11. 2007 20:19

Líba (neregistrovaný)

Z dohody o provedení práce se neodvádí ZP a SP, pouze daň. Způsob danění se odvíjí od toho, jestli je podepsané prohlášení či nikoliv. Takže když podepíše, daníte podle tabulek a odčítáte slevy. U studentů proto často žádná daň nevyjde, případně se vrátí při ročním zúčtování. ZP a SP se odvádí u dohody o pracovní činnosti, s podepsaným prohlášením to nemá žádnou souvislost.

• 26. 11. 2007 20:33

Alena (neregistrovaný)

Děkuji moc. Domnívala jsem se, že pokud budu danit podle tabulek - zálohově, automaticky musím odvést SP a ZP, pouze pokud budu uplatňovat srážkovou daň, tak se mě toto netýká.

Ještě jednou děkuji.

• 26. 11. 2007 23:06

Mona (neregistrovaný)

Ještě dodatek: když bude mít příjem do 5000,- tak stejně odvádíte srážkovou daň, ne zálohovou,ale i tak když podepíše prohlášení, můžete mu slevy odečítat.

• 27. 11. 2007 6:41

petrolejka (neregistrovaný)

teď jsem se trochu ztratila.... ze srážkové daně můžu odečíst slevu?

• 27. 11. 2007 6:54

xy (neregistrovaný)

---------------------------------------------------------
      1. student (ale jedná se o každého zaměstnance) - může mít vždy daň.prohlášení podepsané současně jen u jednoho zaměstnavatele
      2. pokud podepíše daň.prohl., má nárok na slevy dle zákona o dani z příjmů - pokud přinese potvrzení o studiu, tak i na studenta - bude daněno zálohovou daní dle tabulek - zaměstnanec může posledního zaměstnavatele požádat o roční zúčtování (pokud z nějakého důvodu musí provést sám, tak si vyžádá od zaměstnavatelů Potvrzení o zdanitelných příjmech a podá daň.přiznání na FÚ)
      3. pokud nepodepíše daň.prohlášení - na žádné slevy není nárok a je daněno - do 5000Kč/HM/měs. - srážková 15% daň - konečná - nejde do ročního zúčtování, pokud je nad 5000Kč/HM/měs. - zálohová - nejméně 20% (nad 31000Kč/HM/měs.= zálohová dle tabulek)
      z DoPP (do 150 hod./rok/1 zaměstnavatel) se neodvádí SP, ZP, jen se daní - není nárok na dovolenou, příplatky, nemocenské, na odstupné...... z DoPP se také nesráží příp. exekuce
      od r. 2008 je změna daní - srážková 15% zůstává, ale zálohová bude jen jedno pásmo = 15%

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).