Re: DPP - studenti
Z dohody o provedení práce se neodvádí ZP a SP, pouze daň. Způsob danění se odvíjí od toho, jestli je podepsané prohlášení či nikoliv. Takže když podepíše, daníte podle tabulek a odčítáte slevy. U studentů proto často žádná daň nevyjde, případně se vrátí při ročním zúčtování. ZP a SP se odvádí u dohody o pracovní činnosti, s podepsaným prohlášením to nemá žádnou souvislost.
Děkuji moc. Domnívala jsem se, že pokud budu danit podle tabulek - zálohově, automaticky musím odvést SP a ZP, pouze pokud budu uplatňovat srážkovou daň, tak se mě toto netýká.
Ještě jednou děkuji.
---------------------------------------------------------
1. student (ale jedná se o každého zaměstnance) - může mít vždy daň.prohlášení podepsané současně jen u jednoho zaměstnavatele
2. pokud podepíše daň.prohl., má nárok na slevy dle zákona o dani z příjmů - pokud přinese potvrzení o studiu, tak i na studenta - bude daněno zálohovou daní dle tabulek - zaměstnanec může posledního zaměstnavatele požádat o roční zúčtování (pokud z nějakého důvodu musí provést sám, tak si vyžádá od zaměstnavatelů Potvrzení o zdanitelných příjmech a podá daň.přiznání na FÚ)
3. pokud nepodepíše daň.prohlášení - na žádné slevy není nárok a je daněno - do 5000Kč/HM/měs. - srážková 15% daň - konečná - nejde do ročního zúčtování, pokud je nad 5000Kč/HM/měs. - zálohová - nejméně 20% (nad 31000Kč/HM/měs.= zálohová dle tabulek)
z DoPP (do 150 hod./rok/1 zaměstnavatel) se neodvádí SP, ZP, jen se daní - není nárok na dovolenou, příplatky, nemocenské, na odstupné...... z DoPP se také nesráží příp. exekuce
od r. 2008 je změna daní - srážková 15% zůstává, ale zálohová bude jen jedno pásmo = 15%
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
26. 11. 2007 19:55
Dobrý večer, před několika dny jsem tu umístila dotaz, na který jsem dostala odpověď. Teď mám ovšem další otázku. Kopie dotazu:
>>Dobrý večer, chtěla bych se zeptat - uzavřela jsem
>>dohodu o provedení práce se studentkou - odvedla jsem
>>srážkovou daň. Má studentka nárok žádat srážkovou daň
>>zpět? Pokud ne, lze to příště udělat jinak?
>>
>>Děkuji
>
>Může podepsat daňové prohlášení zpětně, pokud v tom
>období neměla podepsané ještě u nějakého jiného
>zaměstnavatele. Pro Vás to bude znamenat komplikaci,
>spočívající v přepočítání srážkové daně na zálohovou a
>uplatnění slevy, vyrovnání se s finančním úřadem... Příště se
>takovému komplikovanému postupu vyhnete, když
>prohlášení podepíše rovnou.
Znamená to tedy, že pokud mi studentka příště podepíše daňové prohlášení, já vypočítám zálohovou daň (+sociální a zdravotní) a uplatním slevu? Má to vůbec cenu, když je tam právě to sociální a zdravotní?