Re: Poradíte s pojištěním odpovědnosti?
Co jsem já měl možnost číst různé produkty různých pojišťoven, všechny ve svých VPP a DPP vylučují škody způsobené z titulu sankcí od státních orgánů a rovněž obvykle vylučují škody způsobené v rámci podnikání. Přesné znění těch výluk si nepamatuji, někomu jsem tu kdysi dával odkazy na podmínky ČP. Každopádně mám dojem, že zrovna to, co by potřeboval účetní pojistit, tedy penále a náhrady od finančáku a dalších institucí jsou vyloučeny jak pro účetní na ŽL, tak pro účetní-zaměstnance. Jestli někdo zná nějakou pojišťovnu, která tyto sankce pojišťuje, dejte odkaz, budeme vám vděčni :-)).
Re: Pro Jaromíra
Teď jste mě vyděsil, pane Jaromíre, mám pojistku uzavřenou u Generali pojišťovny právě pro tyto účely - pročítám smlouvu a nikde nevidím, že by se to nevztahovalo na sankce od státních orgánů - můžete mě nasměrovat? Pokud by to tak opravdu bylo, pojistku zruším - na co jiného by mi byla?
Našla jsem pouze toto - cituji celý odstavec (a moc tomu nerozumím):
Pojištění se nevztahuje na odpovědnost za škodu:
převzatou či uznanou pojištěným nad rámec stanovený právními předpisy, dále za škodu vyplývající z příslibů záruky, smluvních pokut a penále a za škodu vzniklou soudně nařízenými platbami majícími sankční povahu (např.pokuty,penále)
Co tak koukám do VPP Kooperativy, s označením P-600/5, tady se v článku IV.Výluky z pojištění v odstavci 3 píše:
(3) Pojistitel neposkytne plnění za:
a) odpovědnost pojištěného za vady (záruky),
b) způsobenou ekologickou újmu,
c) pokuty, penále či jiné smluvní, správní nebo trestní sankce nebo jiné platby,
které mají represivní, exemplární nebo preventivní charakter,.....
Tak doufám (ve vašem zájmu), že se těmi sankcemi nemyslí penále od finančáku :-)))
Já mám před sebou podmínky zmíněné Kooperativy a na sankce od státních orgánů se pojistka vztahuje... cituji z podmínek:
"Výluky z pojištění
(1) Pojištění se nevztahuje na odpovědnost za škodu způsobenou zaměstnavateli zaplacením majetkové sankce uložené mu v důsledku jednání
pojištěného, s výjimkou sankcí uložených v souvislosti s výpočtem a poukazy
daní a poplatků nebo pojistného na veřejné pojištění (zdravotní, sociální apod.)"
Re:Nepodložená info - výše náhrady škody
Dostala se ke mně informace, že zaměstnavatel nemůže svému zaměstnanci předepsat náhradu škody vyšší než trojnásobek jeho průměrného platu. Je to však jen info od kolegy, že prý je to někde v zákoně, ale neví kde :). Takže nevím, co je na tom pravdy. Slyšeli jste někdy o tom? Zuzka
Re:Nepodložená info - výše náhrady škody
Díl 4 ZP
Rozsah náhrady škody
§ 257
(1) Zaměstnanec, který odpovídá ze škodu podle § 250 je povinen nahradit zaměstnavateli skutečnou škodu, a to v penězích, jestliže neodčiní škodu uvedením v předešlý stav.
(2) Výše požadované náhrady škody způsobené z nedbalosti nesmí přesáhnout u jednotlivého zaměstnance částku rovnající se čtyřapůlnásobku jeho průměrného měsíčního výdělku před porušením povinnosti, kterým způsobil škodu. Toto omezení neplatí, byla-li škoda způsobená úmyslně, v opilosti, nebo po zneužití jiných návykových látek.
§ 258
Při určení výše náhrady škody podle § 251 se přihlédne zejména k okolnostem, které bránily splnění povinnosti, a k významu škody pro zaměstnavatele. Výše náhrady škody však nesmí přesáhnout částku rovnající se trojnásobku průměrného měsíčního výdělku zaměstnance.
Trojnásobek mzdy je tedy jen u škody podle §251, tedy:
Odpovědnost za nesplnění povinnosti k odvrácení škody
§ 251
(1) Na zaměstnanci, který vědomě neupozornil nadřízeného vedoucího zaměstnance na škodu hrozící zaměstnavateli nebo nezakročil proti hrozící škodě, ačkoliv by tím bylo zabráněno bezprostřednímu vzniku škody, může zaměstnavatel požadovat, aby se podílel na náhradě škody, která byla zaměstnavateli způsobena, a to v rozsahu přiměřeném okolnostem případu, pokud ji není možné nahradit jinak.
(2) Zaměstnanec neodpovídá za škodu, kterou způsobil při odvracení škody hrozící zaměstnavateli nebo nebezpečí přímo hrozícího životu nebo zdraví, jestliže tento stav sám úmyslně nevyvolal a počínal si přitom způsobem přiměřeným okolnostem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
27. 11. 2007 8:49
Dobré ráno, již rok pracuji jako účetní+mzdy+daně+pokladna... prostě vše :-) Chtěla bych si zařídit nějaké pojištění odpovědnosti. Kooperativa nabízí "pojištění ospovědnosti zaměstnance za škodu způsobenou zaměstnavateli" mám dojem, že podmínky tohoto pojištění vylučují pokladnu. Takže hledám dál. Máte někdo zkušenosti s takovým pojištěním? Děkuji za odpovědi. Zuzka