OSVČ-ovlivnění výše mateřské

• (neregistrovaný)

27. 11. 2007 14:00

Dobrý den, ráda bych znala názor na níže popsanou situaci.
    OSVČ si platí miminální nemocenské připojištění. v červnu 2008 je termín porodu. Údajně lze v prosinci 2007 místo běžné zálohy zaslat vysokou sumu např. 100 000, v lednu 2008 se udělá klasické vyúčtování, OSVČ je přeplatek něco přes 90 000 vrácen a když se cca v půli dubna požádá o mateřskou ta bude skoro 15 000,protože se prý vypočítává z té velké prosincové zálohy. což je samozřejmě oproti cca 3000 vypočítaných z dosud placeného minima rozdíl.
    Slyšel už o tom někdo z vás, nebo jaký na to máte názor?
    Velice děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 11. 2007 15:40

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: OSVČ-ovlivnění výše mateřské
      Jde o výpočet nemocenských dávek, které se u OSVČ vypočítávají ze záloh zaplacených v minulém roce, pokud nemoc (nebo PPM)
      bude v r.2008.

• 27. 11. 2007 21:40

sarah (neregistrovaný)

Já jsem v té samé situaci jako vy. Na OSSZ mi bylo řečeno, že to tak skutečně budou počítat, akorát ta nejvyšší mateřská je prý okolo 13.000 Kč což je nějaký strop. Musíte si akorát pohlídat což je důležité, aby jste v prosinci poslala jen jednu částku. Nemůžete si poslat klasickou nízkou zálohu a pak nějaký velký doplatek. To by Vám pak poslali zpět sami automaticky jako přeplatek a nemocenská či mateřská by se z toho nepočítala.

• 28. 11. 2007 9:48

JiřinaH. (neregistrovaný)

Vždyť tazatelka píše, že pošle MÍSTO běžné zálohy částku vyšší.
      Hlavně nesmíte být v PN CELÝ měsíc , pak by se Vám tato záloha také nepočítala.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).