Re: Leas.splátky daň.neuz.výdaje
Nechápu v čem je problém, já to dělám stejně.Splátky do prov. výdajů a poměrnou část do ř.v DP snižující výdaje. Panuje tu sice i názor, že by akontace měla být prohnána přímo do výdajů přes nepeněžní operace, ale to je věc názoru a nevidím důvod k opravě DP. Zuzik
V renomované účetní firmě mi bylo řečeno, že veškeré výdaje spojené s leasingem se dávají do DE nedaňově a na konci roku se do úparv snižujících základ daně dá poměrná část akontace i leasingových splátek. Výsledek je sice stejný, ale to začlenění v DE mám špatně. Tak jste mě uklidnila. Moc díky.
Jo jo, neznám renomovanější účetní firmu než je Zuzik, buďte bez obav :-)
Já jsem to spletla. Tu akontaci mám v uzávěrkových výdajích. A ta renomovaná firma říkala, že by to tam mělo být všechno i poměrná část akontace i leasing.splátky. Zkrátka že podle zákona se teď leasing účtuje v průběhu roku nedaňově a na konci roku se dává do uzávěrkových výdajů. Tak mají pravdu. A já tu akontaci v uzávěrkových výdajích mám dobře?
Pájo, v DE je celkem putna, kudy a jak budete honit leasing. Důležité je, abyste svými výdaji snížila základ daně maximálně jen o tu poměrnou část leasingu, která se vztahuje ke zdaňovacímu období, ne o víc. I kdybyste se rozhodla, že výdaje na leasing vůbec nedáte do výdajů v DE, ale uplatníte až v daňovém přiznání jako položku snižující základ daně, tak se také nic neděje, i touto cestou zjistíte základ daně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
27. 11. 2007 22:18
Dělala jsem si vloni sama účto. Dávala jsem si leasin.splátky v DE do provozních výdajů a poměrnou část akontace do řádku v daň. přiznání úpravy snižující základ daně. Je to moc velká chyba? Musím podat dodatečné daňové přiznání? Konečný výsledek bude asi stejný, když mám akontaci vydělenou přesně počtem měsíců trvání leasingu a leasingové splátky rozvržené stejně tak. Ne? Poradíte mi prosím někdo? Je to pro mě moc důležité.