Výdaje procentem u plátce DPH

• (neregistrovaný)

27. 11. 2007 22:25

V letošním roce jsem dělal zedníka a neměl jsem žádné náklady (fakturoval jsem jen práci). Zvolil jsem tedy výdaje procentem (60% řemeslo). V říjnu jsem dostal super kšeft a stal se plátcem DPH. Nakoupil jsem materiál a chci z něj vrátit DPH. Musím si tuto fakturu dát do DE nebo ji můžu dat do daňově neuznat. výdajů a jen uplatnit ve čtvrtletním daň. přiznání k DPH odpočet? Ty výdaje procentem mi totiž vyjdou líp. Dík za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 11. 2007 22:36

ZdenaR (neregistrovaný)

Re: Výdaje procentem u plátce DPH
      Pro účely daně z příjmů můžete uplatňovat výdaje procentem z příjmů a není třeba vést DE jen proto, že jste se stal plátcem DPH. Pro účely DPH si veďte evidenci přijatých a uskutečněných zdanitelných plnění podle § 100 zákona o DPH (evidenci, ze které bude zjevné, za jakých částek a dokladů jste sestavil přiznání k DPH).

• 27. 11. 2007 22:47

radim (neregistrovaný)

Takže chápu to dobře, že pro účely DPH budu vést záznamní povinnost a v daňovém přiznání k DPFO na konci roku se mi tyto nákladové faktury vůbec neobjeví. V tom případě si můžu v přiznání k DPH uplatnit odpočet ze všech daňových dokladů co jsem shromáždil během roku (lopaty, míchačka apod) přestože je nebudu mít fyzicky ve výdajích protože uplatňuji výdaje procentem? (zařadím je třeba jen do evidence DHIM??? Dík že ještě nespíte a diskutujete se mnou.

• 27. 11. 2007 22:53

ZdenaR (neregistrovaný)

Ano, přesně tak. Nepotřebujete evidenci DHIM, jako paušalista nemáte obchodní majetek. Důležitý je daňový doklad a umět obhájit, že jste přijaté plnění použil pro uskutečnění svých zdanitelných plnění. Daňové doklady archivujte 10 let, pozor na doklady tištěné na termopapíru, je jich čím dál tím víc.
      Ale vidím, že to máte zmáknuté, vedení záznamní povinnosti pro Vás určitě nebude problém.

• 27. 11. 2007 22:59

radim (neregistrovaný)

To vůbec ne. Účto znám jenom z doslechu. Spíš jen čtu co potřebuju a fušuju účetním do řemesla. Záznamní povinnost na mě vyskočila, když jsem si zkoušel v účetním programu udělat to přiznání k DPH. Ale jinak moc díky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).