Re: 2.těhotenství-finance
Jestli Vám stále trvá prac.poměr, z kterého jste pobírala mateřskou u prvního dítěte, požádáte o PPM tam. Budete pobírat dávky z nemoc.pojištění, které Vám trvá.Dokud budete na mateřžské a následně na další rodičovské dovolené do 3 let věku druhého dítěte, výpověď Vám dát nemohou, protože jste chráněna.
Ještě doplním- nečetla jsem dost pozorně, po 3 letech věku prvního dítěte ale musíte nastoupit , protože čtvrtý rok už nemají povinost Vás zaměstnat nebo pokud skončíte pr.poměr těhotná
nebo nastoupíte v ochranné lhůtě ( 6 měsíců) na PPM, budete mít nárok na PPM také.
Pokud by to mělo proběhnout tak, jak píšete, že ukončíte prac. poměr hned po 3. narozeninách a otěhotněla byste až později, nárok na mateřské dávky byste neměla.
Pokud po 3. narozeninách nenastoupíte do práce a nebudete mít domluvené neplacené volno, pak Vám nedají výpověď, ale zruší Vám prac. poměr pro hrubé porušení. Nebo se Vám ozvou a navrhnou skončení dohodou, na což budete muset přistoupit.
děkuji!!!
>>>>>Lucina
>>>> Jestli Vám stále trvá prac.poměr, z kterého jste
>>>>pobírala mateřskou u prvního dítěte, požádáte o PPM
>>>>tam.
>>>>Budete pobírat dávky z nemoc.pojištění, které Vám
>>>>trvá.Dokud budete na mateřžské a následně na další
>>>>rodičovské dovolené do 3 let věku druhého dítěte,
>>>>výpověď Vám
>>>>dát nemohou, protože jste chráněna.
>>> Ještě doplním- nečetla jsem dost pozorně, po 3
>>>letech
>>>věku prvního dítěte ale musíte nastoupit , protože
>>>čtvrtý rok už nemají povinost Vás zaměstnat nebo
>>>pokud
>>>skončíte pr.poměr těhotná
>>>nebo nastoupíte v ochranné lhůtě ( 6 měsíců) na PPM,
>>>budete mít nárok na PPM také.
>>
>>Pokud by to mělo proběhnout tak, jak píšete, že
>>ukončíte prac. poměr hned po 3. narozeninách a
>>otěhotněla
>>byste až později, nárok na mateřské dávky byste
>>neměla.
>>Pokud po 3. narozeninách nenastoupíte do práce a
>>nebudete mít domluvené neplacené volno, pak Vám
>>nedají
>>výpověď, ale zruší Vám prac. poměr pro hrubé
>>porušení.
>>Nebo se Vám ozvou a navrhnou skončení dohodou, na což
>>budete muset přistoupit.
>
>Aha- to jsem si myslela. Ale tím pádem bych chtěla
>vědět , co budu pobírat za peníze, když nebudu pobírat
>mateř. dávky??
>Jest-li budu vůbec nějaké pobírat..
>
>Jinak díky! Lucina
Od narození dítěte rodičovský příspěvek. A pak můžete žádat o nějaké další dávky státní sociální podpory, podle finanční situace rodičny - příspěvek na bydlení apod.
Pokud se nechcete po 3. narozeninách vrátit do práce, zkuste si s nimi dohodnout to neplacené volno. Pokud ale nevyhoví a Vy opravdu nebudete chtít pracovat, pak konec prac. poměru. Můžete se pak i přihlásit na ÚP a pobírat podporu, ale musíte počítat s tím, že budete muset aktivně hledat práci, případně vzít nabízenou. A pokud prac. poměr skončí pro hrubé porušení, nebude nárok na podporu. Ale jak jsem psala, pokud skončíte a pak otěhotníte a nebude žádný zaměstnavatel, mateřská nebude.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
28. 11. 2007 13:57
Dobrý den,
mohli byste být tak hodní, a vysvětlit mi jednu věc?
Dceři ted budou 3. roky. Kdybych před jejíma 4.narozeninama otěhotněla(dejme tomu, že bych byla ve 3.měsíci..),a hned na to mi zkončil rodičák-jestli během těhotenství budu vůbec pobírat nějaké peníze?? popříp:z čeho se to vypočítává....
Momentálně jsem vedená jako zaměstnaná-ale po 3. roce je možné, že mi dají výpověd, protože nenastoupím do práce-tak jestli i to hraje nějakou roli....
Vůbec se v tomto neorientuji...
Předem MOC děkuji!!!
Lucina