ČÁSTEČNÉ zahraniční stravné - KRÁCENÍ

• (neregistrovaný)

28. 11. 2007 14:37

Dobrý den,
    pokud zaměstnanec na služ. cestě stráví v zahraničí 1-6 hodin a za tu dobu dostane 1 jídlo, krátí se mu částečné stravné (25% z plného) o 70%. Co když za tu dobu dostane jídla 2? Kolik procent se mu pak krátí? 70% je maximum za jakýkoli počet jídel? (Dvěmi se to násobit nedá, to by musel vracet.)
    Stejná otázka se nabízí pro 7-12 hodin: zákonem povolené krácení je 35% (z polovičního stravného) - to znamená za každé jídlo 35%? Pak by ale logicky vypadalo maximum 2*35%, jinak by zaměstnanec musel peníze vracet. Nebo je 35% maximum pro jakýkoli počet jídel? To ale nedává smysl k ostatním případům (max. krácení celodenního = 75%, čtvrtdenního =70%). Za 3 jídla se mu to ale třikrát krátit nemůže, to by opět musel vracet.

Omlouvám se za možná amatérské dotazy, já mám jen přeprogramovat loňský excelový formulář na výpočet v naší firmě, ale není mi to jasné a nikomu dalšímu ve firmě taky ne. Snad kdybych pochopil motivaci a cíl zákonodárce... :-)

Předem MOC děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 11. 2007 19:49

VV (neregistrovaný)

Re: ČÁSTEČNÉ zahraniční stravné - KRÁCEN
      Uvedené krácení je skutečně myšleno za každé jídlo, nikoliv maximum za jakýkoliv počet jídel. Zákonodárce jen nepředpokládal, že se v uvedených časových pásmech "stihne" sníst víc jídel. Ale, že by musel zaměstnanec vracet, toho se nemusíte obávat, prostě jen nedostane nic.

• 28. 11. 2007 20:03

TOM (neregistrovaný)

Moc děkuji. (Není úplně neobvyklé, že se stihne snídaně i oběd v zahraničí za 6 nebo dokonce 3 jídla za 11 hodin.) Je to ale určitě takto? Z čeho tento výklad vychází, je někde definováno, že může zaměstnavatel strhnout i 100%? Pomohl Vám v tomto výkladu nějaký odpovědný úřad, nebo je to prostě dle "jak si to vyložím, tak je to správně"? Jsem z toho jelen....

• 28. 11. 2007 22:00

VV (neregistrovaný)

Protože v tomto oboru pracuji, navštívím 2-3 semináře ročně a výklad na toto téma byl vždy shodný. A že % krácení je za každé poskytnuté jídlo je přímo v zákoníku práce. Ale jestli to chcete mít jednodušší, tak v praxi hodně firem krátí jednotně ve všech skupinách o 25% a máte po problému.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).