Re: prosila bych rychlou radu
Na tohle legální rada neexistuje, buď potřebujete opravit fakturu podle § 42 ZDPH, pak se to opravuje dobropisem, nebo se pokoušíte o něco nezákonného a pak rozhodně nebude DPH v pořádku. Pokud vám jde jen o to, opravit základ daně a přitom nehýbat s DPH, tak to udělejte účetním dobropisem, bez DPH. Nic jiného poradit neumím.
Protože odběratel údajně neeviduje naši fakturu, údajně ji vrátil, chce fakturu opravit. Navíc jim odčítáme zádržné a když jsem jim zádržné chtěla dodatečně nyní dofakturovat, zjistila jsem, že fakturu neevidují. Potřebuji tu fakturu opravit.Ale jak?
Údajně, údajně...kde máte vrácený originál faktury? Bez vráceného originálu původní faktury bych její opravu v žádném případě nedělala. Navíc tento postup je proti zákonu o DPH. K původním fakturám, pokud dochází ke změně základu daně, se vystavuje dobropis nebo storno a to v případě, kdy odběratel původní fakturu neobdržel...Předpokládám, že z původní faktury jste již odvedli DPH. Také by mohlo nastat to, že odběratel si z daní odečte jak neopravenou fakturu (jejíž originál dle vás údajně vrátil, což tvrdí odběratel a vy ji nemáte) a také novou opravenou fakturu. Hádám, že tyto dvě faktury budou mít stejné evidenční číslo...Tento případ bych opravdu řešila dobropisem s tím, že si odběratel původní fakturu zaeviduje...Ještě mě napadá, proč to řešíte až několik měsíců po té...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
29. 11. 2007 8:53
Dobrý den,
přemýšlím jak vyřešit tento problém:
mám fakturu kterou jsem vystavila v dubnu letošního roku. Nyní v listopadu tuto fakturu potřebuju opravit, ponížit o několik tisíc. Dobropis nepřichází v úvahu. Jak by jste postupovali, aby bylo v pořádku DPH?
Děkuji za všechny rady.