Re: Přechod na paušál r.2007...
Zkuste se na to dívat jednoduše. Upravujete základ daně roku 2006 o pohledávky, které Vám nebyly k 31.12.06 uhrazeny (a tou úpravou základu daně je jakoby uhrazujete). Kdyby Vám je odběratelé zaplatili ještě v průběhu roku 2006, tak byste si dal do příjmů z podnikání částku bez DPH a DPH byste evidoval jako příjem bez vlivu na základ daně. Proto i ve zvyšujících úpravách základu daně budete mít pohledávku bez DPH.
U závazků to bude trošku pestřejší. V první řadě popřemýšlejte, jak byste svůj závazek evidoval, kdybyste ho zaplatil už během roku 2006.
U některých závazků už jste si DPH asi uplatnil podle daňového dokladu v roce 2006, takže Vám do výdajů pro účely daně z příjmů zůstává už jen "holý" závazek.
U některých závazků si možná nebudete moci, nebo chtít uplatnit DPH na vstupu a tak si ho při úhradě zaevidujete celý včetně DPH jako výdaj na podnikání. Do úprav základu daně tedy půjde celý závazek.
A pak jsou závazky, např. dlužná daň z příjmů, které by při úhradě stejně nebyly výdajem na podnikání. O takové závazky základ daně neupravujete.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
29. 11. 2007 9:31
Dobrý den,
už se to tady řešilo několikrát, pročetl jsem k tomuto tématu, vše co zde bylo interpretováno.
Za rok 2007 chci uplatnit výdaje %,předtím skut.výdaje.
Tedy musím opravit základ daně v přiznání, co jsem odevzdal za r.2006 o neuhr.pohledávky a závazky/zásoby nemám/. Jsem plátce DPH.
Není mi jasné,jestli vezmu pohl.a závazky s DPH nebo bez.
Mohl by mi to někdo ,kdo má trpělivost s ,,tupějšími spoluobčany,,objasnit?
Byl bych mu moc vděčen!!!
Děkuji.