Re: Mám nárok na PPM ?
Pokud je to tak, jak píšete, domnívám se, že vás zaměstnavatel převezl, měla jste nárok na odstupné. Ale dnes s tím už nic neuděláte, zaměstnavatele nemáte a budete mít nárok ne na mateřskou dovolenou, ale na rodičovský příspěvek od sociálky ode dne narozen dítěte.
...
>> Pokud je to tak, jak píšete, domnívám se, že vás
>>zaměstnavatel převezl, měla jste nárok na odstupné.
>>Ale
>>dnes s tím už nic neuděláte, zaměstnavatele nemáte a
>>budete mít nárok ne na mateřskou dovolenou, ale na
>>rodičovský příspěvek od sociálky ode dne narozen
>>dítěte.
>
>Jak se dá ukončit pracovní poměr v ochranné lhůtě? V
>ochranné lhůtě čerpáte nemoc. dávky...
Děkuji za odpovědi, nárok na PPM tedy skutečně nemám, protože
nemám zaměstnavatele.. Nemám tedy ani nárok rozhodnout,
jakým způsobem budu čerpat rodičovský příspěvek na druhé
dítě... Jinak když jsem podepisovala dohodu, věděla jsem , že se
připravuji o odstupné... byl to dobrý zaměstnavatel a po mém
odchodu začal krachovat , přišel v podstatě o všechno, jelikož to byla fyzická osoba, navíc v důchodovém věku. Neměla
jsem žaludek vymáhat odstupné... S ochrannou lhůtou jsem se špatně vyjádřila, myslela jsem tím, že výpověď jsem podepsala v době rodičovské dovolené... Ještě jednou děkuji za pomoc.
Teď si nejsem jista jednou věcí - proč byste se nemohla rozhodnout, jak dlouho budete čerpat rodičovský příspěvek? Variantu do 2 let si sice vybrat nemůžete, ale variantu do 3 let nebo do 4 let snad ano, nebo ne?
Nárok na mateřské dávky byste měla, pokud byste před nástupem na mateřskou nastoupila do nějakého zaměstnání. Ale musela by být splněna ještě další podmínka, a to, že byste musela nasčítat 270 kalend. dní pojištění ve dvou letech před skutečným dnem porodu (tyto dny nemusí být vcelku, prostě je tam v těch dvou letech před porodem najít). Za tyto dny se považují dny kdy: jste měla zaměstnavatele, pobírala nemocenské nebo mateřské dávky po skončení prac. poměru, byla vedena na ÚP nebo si platila nemoc. pojištění jako OSVČ. Pokud byste takto dala ve dvou letech před porodem dohromady aspoň 270 kal. dnů a nastoupila do zaměstnání (do těch 270 dnů byste započítala i dny zaměstnání u nového zaměstnavatele), pak by stačil třeba jen 1 odpracovaný den a mohla byste nastoupit na mateřskou (8 až 6 týdnů před porodem) a měla byste nárok na mateřské dávky, které by vycházely z výdělku u toho nového zaměstnavatele. Pokud by se ale těch 270 kal. dnů před porodem dohromady nedalo, nárok na mateřskou by stejně nebyl.
Ještě jednou děkuji.... 270 dní dohromady asi nedám, v roce
2006 jsem byla od ledna do konce září ještě zaměstnaná,což je 273 dní, ale termín porodu mám 22.7. 2008, takže 2 roky před porodem
je tedy někdy od 22.7.2006-30.09.2006, to je pár dní.
Zaměstnat se taky raději nedám, neznám nikoho , kdo by to pro
mě udělal...Mám 2-leté dítě, tím je to ještě komplikovanější.
Na ÚP jsem evidovaná, ale jen jako zájemce o práci, z důvodu, že
si zvyšuji kvalifikaci. Prošla jsem velmi úspěšně několika kurzy...Od nového roku se chystám přivydělat na ŽL, vzhledem k tomu , že jsem na rodičovské dovolené,bude to vedlejší příjem a nebudu platit zálohy na ZP a SP... Takže to se asi taky nedá započítávat.
Co se týká toho rodičovského příspěvku, vybírat můžete pouze v
případě, že jste měla nárok na PPM, pokud neměla, týká se
mě pouze tzv. pomalejší čerpání, t.z. 7600.00 do 21 měsíců dítěte
a dále 3 800.00 do 4 let věku dítěte. Takto mi to prišlo nyní z MPSV. No pořád je to více než těch původních 3600. od 6 měsíců
dítěte. Takže není na co si stěžovat, že. Moc děkuji ještě jednou
za ochotu a pomoc. S pozdravem Renata
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
2. 12. 2007 8:57
Dobrý den,
prosím, můžete mi někdo poradit, zda budu moci žádat o PPM?
Jsem v současné době na rodičovské dovolené, zaměstnaná
jsem byla od r. 1995 u jednoho zaměstnavatele. Na první MD
jsem nastoupila v září 2005. Po skončení MD jsem vybírala
dovolenou na zotavenou v délce 40 dní. (květen+ červen 2006).
V září 2006 jsem dostala výpověd z důvodu rušení organizace,
podepsala jsem ovšem dohodu o ukončení pracovního poměru...
Nyní jsem znovu těhotná, na MD bych měla nastoupit 16.6.2008,
pokud tedy na ní budu mít nárok... Názory se liší, prosím o pomoc
a radu... Děkuji