Re: pozdní registrace k DPH
>V §98, odst.1 Zákona o DPH stojí, že se plátcem v
>případě pozdního zjištění povinnosti být plátcem, stávám
>plátce od data rozhodnutí správce daně. Nevím tedy, zda
>mám vůbec standartní přihlášku k registraci podávat,
>či se mám udat a čekat kdy správce rozhodne o tom kdy
>mám být plátcem ?!
zpětně vás nelze zaregistrovat. podejte standarstní přihlášku. třeba vás kontrolovat (kdy jste měla být plátcem) nebudou.
>Mohu počítat s tím, že za období od 1.9.2007 do dni
>kdy správce daně o datu mé registrace rozhodne, zaplatím
>pouze 10% z obratu jako náhradu za neuskutečněné DPH
>(+ penále) (§98 odst.1 a nebo má FU právo mi doměřit
>daň v plné výši 19% či něco dalšího ?Předem mockrát
>děkuji za Vaši pomoc
pokud vás zkontrolují, vyměří vám náhradu až 10% (od 1.11. rovných 10%). žádné další penále.
ano přesně tak ,podáte přihlášku tedy žádost o registraci a Fú rozhodne k jekému datu.
a pak 10%
náš příběh - dph pov.01.01.05 zjistili jsme to při DP za rok 2004
tak jsme podali přihlášku dph podali zaplatili do 25.04. pak přišlo že nám peníze vrací ,že jsme plátci až 5,5,05 a pak nic po roce přišel výměr na 10% z obratu
správce nemůže sám od sebe rozhodnout, od kdy je plátcem. plátcem budou tak, jak se přihlásí (samozřejmě ne zpětně). správce jen může kontrolou zjistit, od kdy měli být plátci.
rozhodl ,my jsme podali žádost on rozhodl o datu registrace jestli mohl nebo ne zkrátka tak to udělal a když jsme se bránili ,že nechceme 10% z obratu ,že jsme řádně podali a zaplatili tak nezájem prostě to tak je ze zákona a to bolí protože je to z obratu ...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
2. 12. 2007 12:39
Prosím Vás o radu,
zpětně jsem zjistila, že jsem se měla stát povinně plátcem DPH už datu 1.9.2007 (překročení obratu za posl.12 měsíců o 1mil.v červnu 07). Od prosince 07 bych se tedy chtěla DPH aplikovat-být plátce, protože už je mi tato skutečnost známá. Nyní chci nahlásit toto zjištění na FU a podat přihlášku k registraci. Jsem přesvědčena, že by sem na ní měla uvést jako dat.povinné registrace datum 1.9.2007 kdy jsem se ze zákona měla plátcem DPH stát.
V §98, odst.1 Zákona o DPH stojí, že se plátcem v případě pozdního zjištění povinnosti být plátcem, stávám plátce od data rozhodnutí správce daně. Nevím tedy, zda mám vůbec standartní přihlášku k registraci podávat, či se mám udat a čekat kdy správce rozhodne o tom kdy mám být plátcem ?!
Mohu počítat s tím, že za období od 1.9.2007 do dni kdy správce daně o datu mé registrace rozhodne, zaplatím pouze 10% z obratu jako náhradu za neuskutečněné DPH (+ penále) (§98 odst.1 a nebo má FU právo mi doměřit daň v plné výši 19% či něco dalšího ?Předem mockrát děkuji za Vaši pomoc