Re: Darovat nebo prodat za symbolickou 1
Při prodeji daň z převodu nemovitosti dle kupní ceny nebo odhadu, co je vyšší.
Matka synovi- jedině darovat a to po 1.1.08, protože bude účinná novela zákona o dani darovací, dědické a z převodu nemovitosti a darovací daň v I. a II. skupině už bude zrušena. Nebue platit žádnou daň a nemusí mít ani žádný odhad, takže značně ušetří.
Myslel jsem si to taky. Ale minuly tyden jsem zahledl v televizi porad kde popisovali ze v tomto pripade pri dedictvi bude uspokojena vase sestra do vyse ceny domu ktery jste dostal a teprve potom se bude zbytek delit. Jen jsem to zaslechl na pul ucha a nic dalsiho jsem v te veci nehledal, myslim ze nejlepsi bude zeptat se pravnika. Co se stane v pripade ze dedictvi po vasi mamince nebude dosahovat vyse ceny domu netusim. A nezapomente do daru/prodeje zahrnout i pozemek.
Přesně je to dle obč.zákoníku takto:(nestačí jen něco slyšet na půl ucha v televizi)
§ 484
Soud potvrdí nabytí dědictví podle dědických podílů.
Při dědění ze zákona se dědici na jeho podíl započte to, co za života zůstavitele od něho bezplatně obdržel, pokud nejde o obvyklá darování; jdeli o dědice uvedeného v ustanovení § 473 odst. 2,(vnuci) započte se kromě toho i to, co od zůstavitele bezplatně obdržel dědicův předek.
Při dědění ze závěti je třeba toto započtení provést, jestliže k němu dal zůstavitel příkaz anebo jestliže by jinak obdarovaný dědic byl proti dědici uvedenému v ustanovení § 479 neodůvodněně zvýhodněn.(nezletilý potomek)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 12. 2007 13:12
Dobrý den,
nevím, kde jinde se zeptat, než zde. Mamka by mi ráda přenechala menší pozemek, který slouží jako zahrada.
Nevyznám se však v daňové problematice. Jak je to daňově nejvýhodnější? Když matka synovi pozemek daruje nebo prodá za symbolickou 1 Kč?
Omluvte prosím předem moji neznalost, se v těch daních prostě nevyznám.