Re: Sdružení FO: automobil
Společné účetnictví /DE/ za sdružení vede jeden z účastníků, který podává i přiznání k DPH za celé sdružení a další účastníci musí být také plátci DPH a podávají nulové přiznání.
----------------
Pro: Eva M.
Přečet a stejně mi to auto není jasné. Každý poskytne auto (dříve v obchodním majetku).
Oba si píšou "cesťáky" na to své auto.
OK, ale....
standardně bych nedával do nákladů lístky od benzínu, opravy, služby (výměna pneu), ale níže se v oddílu Výdaje na provoz či údržbu a opravy
píše, že to lze.
To je nesmysl, aby jim to šlo do nákldů 2x (třeba benzin).
Pokud platí jen cesťáky, tak ztrácí výhodu vrácení DPH, že.
Ještě děkuji za pomoc.
To je právě ono, co si tak pěkně motáte dohromady. Pokud auto vložite do majetku, tak jako výdaj uplatňujete spotřebované PHM dle ujetých kilometrů a nákupních paragonů, dále máte možnost uplatnit další výdaje spojené s provozem auta - pojistky, náhradní díly, opravy, kapaliny.......
Vedete knihu jízd - podle té poznáte, kolik jste ujel služebně kilometrů a kolik jste tedy projel PHM. Kde tam vidíte nějaké uplatňování výdajů dvakrát?
Nepleťte si to s cesťákem třeba v zaměstnání, kde vám zaměstnavatel proplácel použití vozidla ke služební cestě. To je něco jiného....
------------------
no právě že pletu/nepletu. V nějakém dokumentu, který jsem si stáhl z těchto stránech se píše. Že pokud vložím auto do Sdružení, tak nejde o vložení, protože Sdružení nemá právní subjektivitu a nemůže nic vlastnit, ale jde o poskytnutí. Poskytnutí se provádí jako půjčení a podle toho se řídí i "auta" a vše okolo nic.
Asi to udělám jak píšete. Prostě se budu chovat jako že je auto v majetku Sdružení, tedy dle vašeho popisu výše.
Pozor, pozor :))
Sdružení opravdu nemůže nic vlastnit, protože nemá pravní subjektivitu. To auto vlastníte vy a buď ho vložíte do OM nebo nevložíte. Z vašeho prvního příspěvku jsem měla dojem, že to auto máte vložené v OM. Účastníci sdružení mají každý svůj vlastní majetek a dále mohou mít majetek společný - v podílovém spoluvlastnictví. Vy s tím svým vlastním autem vykonáváte služební cesty v rámci činnosti ve sdružení.
Auto je moje a již od počátku pořízení je v majetku firmy (i když FO). V technickém průkazu je moje IČ.
Ve smlouvě o sdružení uvádíme, že moje auto poskytuji Sdružení a společník pokytuje své.
Aby to bylo ještě více komplikované, tak...
Ten druhý vstupující taky poskytuje své auto, ale to je soukromé osoby (přímo jeho) a nikdy nebylo a není součástí majetku firmy (nebo FO).
Velice Vám děkuji za trpělivost se mnou:-)
Sdružení je s odpuštěním prasárna:))) Vždycky jsem je z duše nenáviděla.
Ujasníme si to od začátku, jo? Vy máte OA, podnikáte, auto máte vložené v majetku. Je to tak? To, že je ve VTP IČO a nikoli RČ není relevantní, protože se pořád jená o jednu a tutéž FO - Vás. Jde o to, jestli OA máte zařazeno v majetku ve své DE. Předpokládám, že ano. Váš partner ne. Tedy vy o svém autě "účtujete" tak, jak jme se shodli výše - skutečná spotřeba dle paragonů, náhradní díly,opravy...atd. Váš kolega u svého OA uplatňuje základní náhradu a náhradu za PHM (předpokládám, že je uveden jako majitel ve VTP). Oba sami za sebe platíte SD.
Vše je tak:-). No jo, ale...
jak ty doklady účtovat? Protože když paragony dám do účetnictví (dříve podvojné), tak do nákladů půjde oběma (sdružení). Takyže bych měl paragon od mého auta dávat bokem, pak je zařadit do mého účetnictví a dle toho pak udělat DPH a daně.
To je ale šélená pakárna, protože jsme se rozhodli, že Sdružení bude podnikat na moje IČ.
Ufff, kašlat na Sdružení. Ale co dál? s.r.o. nechci - těžko z toho vyndat peníze (tedy lehko ale 2x zdaněné). Pokud budeme každý podnikat na své IČ, tak všechny zakázky úůjdou přeze mě a kolega mi vystaví za rok 12 faktur. Neporušuji tím ale zákon (asi o zaměstnanosi)?
Díky T
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
2. 12. 2007 20:26
FO založili sdružení (rozmlouval jsem jim to, ale nedali si říct:-) ).
Prosím o ujištění:
Oba do sdružení poskytli automobil, který je jejich obchodním majetkem (na tech. průkazu je IČ) .
Silniční daň bude podávat každý zvlášť - to je jasné, ale:
- mohou zálohy platit ze společného účtu?
Pokud ano, tak je to nedaňový výdaj a jako odečet od základu provedu až když jim budu dělat Daň. přiznání?
- mohou si snižovat daň. základ i běžnými náklady na auto? J
ako je benzin, opravy, služby (samozřejmě i odečet DPH).
K DPH. Musí přiznání k DPH podávat oba?
První osoba (na tu se vede Sdružení) podává a chce. Přistupující osoba nikdy plátce DPH nebyla. Musí i ona?
Velice děkuji za pomoc, Tomáš