Re: Dovolená + RD
O rodičovskou dovolenou musíte taky žádat a určit dobu, po kterou na ní chcete být (nejdéle ale do 3 let dítěte). Pokud si požádáte v návaznosti na mateřskou o čerpání řádné dovolené, pak tu vyčerpáte a pak teprve nastupujete na rodičovskou (požádáte). Pokud nepožádáte o čerpání řádné dovolené pak si ji můžete vyčerpat po skončení rodičovské - ve Vašem případě Vám vlastně zůstane nekrácený celoroční nárok, který si budete moci pak vyčerpat, protože Vaše mateřská končí až v prosinci. Jiné by to bylo, kdyby Vám mateřská končila třeba v červnu - pak byste na nevyčerpání hned po mateřské prodělala, protože potom už by se Vám krátila.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
3. 12. 2007 14:09
Od května 2007 jsem na MD, která mi bude končit 5.12.2007.
Pokud si od 6.12. nepožádám o dovolenou, nastupuji automaticky n RD, nebo o ni taky musím žádat? A pokud si nevyberu tu dovolenou, budu ji moci čerpat po skončení RD ?
Můžete mi ,prosím, někdo poradit?