Re: Převzatý leasing
Podle toho co popisujete usuzuji, že se nejedná o převzetí leasingu, ale o převzetí čtyřkolky, která byla financována úvěrem. K této domněnce mne vede to, že má otec ve splátkách rozpis jistiny, úroku a že provedl přepis majitele v TP :-).
V tomto případě, pokud je pořizovací cena čtyřkolky vyšší než 40.000, jsou vámi uvedené platby jistiny nedaňovým výdajem, úroky a pojištění daňovým výdajem a otec bude odepisovat z vstupní ceny, kterou by měl vyčíst někde z té smlouvy o převzetí.
Ano máte pravdu s tím úvěrem- díky moc. Jen ještě drobnost na předpisu splátek je předmět financování a jeho hodnota včetně DPH 160.000,-- Kč. Tzn., že budu postupovat klasicky tak že zařadím čtyřkolku do odpisové skupiny a následně budu odepisovat ročně? A jak to bude s odpočtem DPH nemám v ruce žádný jiný daňový doklad?
Pokud nemáte od té úvěrující společnosti daňový doklad, tak si ho vyžádejte. Čtyřkolka asi osobák nebude, takže s odpočtem DPH by neměl být problém, tedy pokud ji používáte k podnikání a nikoli k zábavě :-).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
3. 12. 2007 14:15
Dobrý den můžete mi prosím poradit jak postupovat v účtování převzatého leasingu v DE.Snažila jsem se najít odpověď v historii Vaší diskuze ale stále nemám jasno. Otec převzal leasing čtyřkolky (s tím že si ji dá do OM firmy) a od leasingové společnosti dostal Dohodu o převzetí dluhu a předpis splátek. Otec čtyřkolku převzal v 11/2007 a uhradil poplatek 6.000,- Kč za změnu subjektu leasingu a provedl přepis v TP. měsíční splátka činí 2782,- Kč (skládá se z jistiny, úroku a pojistného) - je možné všechny tyto položky uznat jako daňový výdaj a jak je to s DPH nikde u splátek není vyznačeno??
Podle toho co jsem se dočetla je možné si splátky dát do nákladů a vzhledem k tomu že tady nebyla žádná akontace tak dál už asi nic?
Můžete mi prosím poradit nějak tomu předpisu splátek vůbec nerozumím.