Zaměstnankyně - teď manželka

• (neregistrovaný)

10. 2. 2011 23:15

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak to doopravdy je, v článku jsem se o této vyjímce nedočetla, ale ne jíných servrech ano, tak zda li to platí. Roku 2009 jsem byla zaměstnaná u fyzické osoby podnikatele, v roce 2010 jsme se vzali a tento měsíc nám na sociálce řekli, že ze zákona nemůže manžel zaměstnávat svojí manželku. Je tomu i v případě že mě zaměstnal a vzali jsme se až po roce? na internetu jsem našla toto :
    Další výjimkou je situace, kdy mezi nadřízeným a podřízeným zaměstnancem vznikne vztah manželský. Vznikne-li tedy vztah manželský už za trvání vztahu pracovněprávního, není to důvodem k neplatnosti nebo ukončení vztahu pracovněprávního. Touží-li tedy dvě osoby setrvat jak ve vztahu pracovněprávním, tak ve vztahu manželském, musí nejdříve uzavřít pracovní poměr a teprve poté svůj vztah završit slibem manželským.
    To je přesně můj případ. JE tomu opravdu tak?děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 2. 2011 13:28

HENIA

Zaměstnavatel - OSVČ - FO - nemůže zaměstnat manželku (§318 zákoníku práce), něco jiného je, když je někdo zaměstnán u nějaké firmy, dělá tam nějakého šéfa, ve směrnicích mají, že nesmí mít jako podřízenou zaměstnanou manželku, a on se čistě náhodou ožení se sekretářkou, tam byste mohla operovat tou výjimkou, o které píšete.
      Problém můžete vyřešit rozvázáním PP, a od doby uzavření manželství podnikatel manželku přihlásí jako spolupracující osobu.

• 11. 2. 2011 16:58

Denisa (neregistrovaný)

Nevím,ale proč by se mnou měl rozvázat pracovní poměr, když jsem tam začala pracovat rok před tím než si mě vzal a na mojí pozici nikkoho kvalifikovaného nemá

• 13. 2. 2011 16:30

HENIA

Protože je to v rozporu se zákonem, jak jsem uvedla  výše. Pracovat můžete nadále - jako spolupracující osoba.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).