Zaměstnavatel - OSVČ - FO - nemůže zaměstnat manželku (§318 zákoníku práce), něco jiného je, když je někdo zaměstnán u nějaké firmy, dělá tam nějakého šéfa, ve směrnicích mají, že nesmí mít jako podřízenou zaměstnanou manželku, a on se čistě náhodou ožení se sekretářkou, tam byste mohla operovat tou výjimkou, o které píšete.
Problém můžete vyřešit rozvázáním PP, a od doby uzavření manželství podnikatel manželku přihlásí jako spolupracující osobu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 2. 2011 23:15
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak to doopravdy je, v článku jsem se o této vyjímce nedočetla, ale ne jíných servrech ano, tak zda li to platí. Roku 2009 jsem byla zaměstnaná u fyzické osoby podnikatele, v roce 2010 jsme se vzali a tento měsíc nám na sociálce řekli, že ze zákona nemůže manžel zaměstnávat svojí manželku. Je tomu i v případě že mě zaměstnal a vzali jsme se až po roce? na internetu jsem našla toto :
Další výjimkou je situace, kdy mezi nadřízeným a podřízeným zaměstnancem vznikne vztah manželský. Vznikne-li tedy vztah manželský už za trvání vztahu pracovněprávního, není to důvodem k neplatnosti nebo ukončení vztahu pracovněprávního. Touží-li tedy dvě osoby setrvat jak ve vztahu pracovněprávním, tak ve vztahu manželském, musí nejdříve uzavřít pracovní poměr a teprve poté svůj vztah završit slibem manželským.
To je přesně můj případ. JE tomu opravdu tak?děkuji za odpověď