Re: Prodej obch. podílu x vypořádací pod
*** Obecně bývá výhodnější vypořádací podíl než prodej, když prodej není osvobozen.
Ano, pro 15% srážkovou daň se snižuje o nabývací cenu podílu. V případě prodeje (neosvobozeného) příjem z prodeje se zdaňuje pod §10. Výdajem zase nabývací cena dle §24/7. Tenhle příjem (rozdíl) ale vstupuje do celkového DP a pak záleží v jaké sazbě se jako FO ocitnete. ***
Děkuji paní BDM. Ještě mě napadla ta třetí varianta, co si o tom myslíte?
Šlo by udělat, že by si zůstavší společník odkoupil od toho vystupujícího podíl v nominální hodnotě (tudíž by nic nedanil) ale s tím, že tomu vystupujícímu společnost vyplatí náležící podíl na zisku?
Ono jde totiž o to, že firma bude mít letos velký zisk a prodávat obchodní podíl jakoby i s tím ziskem se nevyplatí, protože by se dostal do vysoké sazby daně. Je lepší ho zdanit těmi 15%.
A zase nevím jak je u vypořádací podílu nutné, aby si tento podíl od společnosti zůstavší společník odkoupil, protože pak by bylo toto zase nevýhodné pro něj, odkoupit si podíl za 352 tisíc a pak si ho rozdělit jako zisk a zdanit zase 15%.
Já už jsem v tom celkem zamotaná, tak by mi pomohl názor "zvenku" co je nejvýhodnější pro všechny strany ;-)
*** Já teď nevím, co myslíte tou "nominální hodnotou podílu" (?). Pokud budeme u prodeje (mezi dvěmi FO), pak cena toho prodeje je smluvní a dá se tudíž dohdnout tak, že by odcházející společník měl ke zdanění nulu (nebo částku, kterou unese). Jde o to, jestli by mu to stačilo :-). Pokud půjde o vypořádací podíl a uvolněný podíl přejde na společnost, pak ta stejně musí do šesti měsíců rozhodnout, jak s ním naloží. ***
Omlouvám se, nominální hodnotou podílu jsem myslela jeho výši vkladu.
No nula by mu asi opravdu nestačila. Domluvili jsme se, že dostane zpět svůj vklad do společnosti + podíl na zisku ke dni ukončení účasti v s.r.o. (podle výše jeho obchodního podílu).
A teď mi jde jen o to, co je nejjednodušší cesta. Samozřejmě pokud by podíl vlastnil více než 5 let, tak bych to neřešila, nic nedaní, ale vzhledem k tomu, že bychom od něj (my 2 zbývající společníci) odkupovali i "podíl na zisku" (který je ve vlastním kapitálu) dostal by se zbytečně do vysoké sazby daně, když se přeci normálně vyplacený zisk daní jen 15%.
*** :-) Koukám, že Vy jste stejná Petra jako výše u účtování o vypořádacím podílu. Nechcete to nějak sjednotit na jednu hromádku a pak konkrétně říct, oč vlastně jde? Jestli o účtování o vypořádacím podílu nebo o rozhodnutí o odchodu společníka ze společnosti (?) ***
Jsem stejná Petra. Já nahoře spíš zase řeším jak by se situace řešila v případě vypořádacího podílu, což se tady dole ukazuje jako nejvýhodnější varianta :-)
Já se to pokusím tady na novém řádku shrnout. Děkuji, že se mi věnujete, já jsem v tom už úplně zamotaná.
Prodej obch. podílu x vypořádací pod
Jsme 3 společníci. Firma podniká od loňského roku. Nyní se jeden společník rozhodl z firmy odejít, v dobrém, jen se chce prostě věnovat něčemu jinému.
Nastává otázka jak se se společníkem vypořádat.
Našla jsem, že existují 2 varianty - převod obchodního podílu nebo přes vypořádací podíl, který se určuje z vlastního kapitálu společnosti.
Společník chce skončit k 31.12.2007, takže by se ušetřila mimořádná účetní závěrka.
Na vlastním kapitálu bude ke konci roku
Základní kapitál .......................................... 200
Nerozdělený zisk z minulého roku ................. 150
Hospodářský výsledek za rok 2007 ............... 750 (zatím odhad)
Obchodní podíl společníka je 32%, takže vypořádací podíl by činil 352 tisíc. Částku 352-64 by zdanil 15% daní. A to dál jsme řešily nahoře - moc nechápu co by se dělo dál s tím podílem na účtě 252, jak by to společnost převedla na nás dva zbývající společníky a jestli bychom za to museli něco platit.
Druhá varianta byla za tuto částku (352 tisíc) od něj podíl koupit (převod obchodního podílu), ale vzhledem k tomu, že firma existuje pouze necelé dva roky, musel by tuto celkem vysokou částku danit v té nejvyšší daňové sazbě, což se vzhledem k tomu, že se rozdělení zisku jinak daní 15% (a tento zisk tvoří většinu vypořádacího podílu) nemůže vyplatit. Proto jsem tuto varinatu zavrhla.
A napadla mě třetí, že bychom mu ten jeho podíl na zisku ke konci roku vyplatili (rozdělili), zdanili 15% a pak jen smluvně převedli těch 64 tisíc co do společnosti vložil (v nominální hodnotě), aby byl podíl oficiálně převedený. Ale právě to nevím zda lze udělat, aby s.r.o. vyplatila podíl na zisku jen jednomu společníkovi a ostatní ho tam nechali.
Nevím zda jsem to napsala srozumitelně. Jde mi jen o to, co nejvýhodněji převést podíl jednoho společníka na ostatní, aby se nemusel danit víc než musí. U nás není problém se dohodnout jakou to bude formou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
4. 12. 2007 10:25
FO je společníkem v s.r.o. 1 rok a po dohodě s ostatními společníky se rozhodl odejít. Teď řešíme, zda je pro něj výhodnější (z daňového hlediska) tento podíl prodat nebo vypořádací podíl (jednalo by se o stejnou částku).
Vypořádávalo by se z vlastního kapitálu
ZK ........................................ 200
HV minulých let ...................... 150
HV běžného období ................ 750
jeho podíl je 32%
Vypořádací podíl by byl 352 tisíc a ten by se celý danil 15% nebo jen částka 288 tisíc (352 - splacený ZK)?
V případě prodeje za částku 352 tisíc by danil 352-64, tj. 288 tisíc. Jak by tato částka vstupovala do daňového přiznání? Je tam nějaká jednotná sazba daně nebo se to daní dle tabulek (po sečtení všech příjmů)?
Anebo třetí varianta, ukončit činnost ke konci roku, vyplatit společníkovi celý zisk vč. minulých let a prodat jen za nominální hodnotu vkladu do společnosti.
Je možné v takovém případě aby se zisk rozdělil jednomu společníkovi a ostatní dva by ho tam nechali jako nerozdělený?