Otázka na sklady

• (neregistrovaný)

4. 12. 2007 10:32

Dobrý den,

potřebuji poradit. Známý chce udělat účto za celý rok 2007. Jde o s.r.o., neplátce. Nakupuje a prodává na základě komisního prodeje - tedy nemá přímo sklad. Mam od něj veškeré přijaté faktury s dodáky (tedy zboží je rozepsáno), ale vystavené faktury jsou bez dodáků a bez počtu kusů. Jak mam zaúčtovat? Používá způsob B. Můžete mi prosím někdo poradit zda při koupi zboží mam účtovat takto:

504/321 - cena celkem vč. DPH

Při prodeji zboží:

311/604 - cena celkem

A jak to bude na konci roku??

Děkuji moc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 12. 2007 12:48

Jaromír (neregistrovaný)

Re: Otázka na sklady
      Tak při způsobu B je potřeba vést v průběhu roku operativní evidenci, tedy příjemky a výdejky včetně cen. O těchto příjemkách a výdejkách se při způsobu B neúčtuje. Účtuje se tak jak jste popsala. na konci roku udělá inventuru skladu, pravděpodobně konstatuje, že žádné zásoby ve skladu nemá a že to odpovídá té operativní evidenci, hodí to na papír a tím skončil. Pokud tam náhodou nějaké zboží ještě objeví, sníží či zvýší o rozdíl zůstatků počátečního a konečného stavu zásob ten účet 504 z došlých faktur.

• 7. 12. 2007 18:44

a (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď a ještě se zeptám. Je mi jasné, že počáteční zůstatky se převedou na 504/132. Ale jak je to na konci. Když tedy prodal vše a na skladě nic nemá, tak pak částka na účtě 504 se zaúčtuje jako 132/504???

• 4. 12. 2007 12:48

anonym (neregistrovaný)

Pokud účtujete způsobem B, pak je nutno vést skladovou evidenci.
      Vhodnější by bylo, alespoň já bych tak postupovala, ocenit zboží prodejní cenou a účtovat na účty 132 s uvedením AÚ u ceny pořízení a cenového rozdílu mezi cenou pořízení a cenou prodejní.
      Tato cenová odchylka se zúčtuje na konci roku a to v poměru ke konečné zásobě zboží. Zůstatek účtu 132 by měl souhlasit s inventurou provedenou v prodejních cenách. Úbytek zásob se účtuje v prodejních cenách (dle vydaných faktur).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).