Re: Čerpání dovolené ve výpovědi
Nesouhlasím s tím, aby mi tu dovolenou propláceli. Chci aby mi ji umožnili vybrat. Mám už totiž zaplacený zájezd.
To máte docela smůlu, protože pokud dobu čerpání nemáte v plánu dovolených, nástup určuje výhradně zaměstnavatel, takže pokud se rozhodne, že vám dovolenou nedá a proplatí (protože proplatit lze jen při skončení pracovního poměru) je to jeho právo a na tom nic nezmění ani váš zaplacený zájezd. Ten jste měl platit až tehdy, až jste na uvedenou dobu měl od zaměstnavatele potvrzené povolení k čerpání dovolené.
může se také stát, že dovolenou zaměstnavatel neumožní čerpat a Vy do práce nepřijdete, potom Vám může zaměstnavatel dát neomluvenou absenci - a za každý den neomluvené absence srazit 1-3 dny dovolené (takže by Vám potom dovolenou v poslední mzdě nemusel proplatit)
Lukáši, skutečně je to tak, ja Vám píší ostatní. Nejprve jste si měl termín dovolené se zaměstnavatelem dohodnout a teprve poté, až byste to měl potvrzené, si zájezd objednat. On by Vás sice nemusel nakonec na tu dovolenou nemusel pustit, pokud by to provoz vyžadoval, ale musel by Vám uhradit náklady, které Vám vznikly zrušením zájezdu - storno poplatek. Ale pokud jste si s ním dovolenou nedohodl, pak Vám ji dát nemusí a zaplacený zájezd je Vaše škoda. Závěr: o tom, kdy bude zaměstnanec dovolenou čerpat a v jaké délce, rozhoduje vždy zaměstnavatel. Nařídit vybrání dovolené může nejpozději 2 týdny předem a musí mu nechat k vyčerpání aspoň 2 týdny vcelku (nejmí mu ji celou rozdrobit). Pokud se ale spolu dohodnou jinak (třeba že si ji vybere celou naráz v červenci nebo že bude čerpat každý měsíc něco málo), nic jim v tom nebrání.
Zkuste ho ještě uprosit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
4. 12. 2007 15:28
K 31.10.2007 jsem podal výpověď, takže bych měl končit 31.12.2007. Dnes je 4.12.2007 a já ještě nemám vybráno 11 dní dovolené co mi zbylo. Na mojí žádost o dovolenou mi můj nadřízený řekl, že mi ji dát nemůže, a že mi ji proplatí. Je to vůbec možné, když s tím nesouhlasím? Děkuji za odpověď.