Přeplatek mzdy

• (neregistrovaný)

5. 12. 2007 8:14

Prosím o radu.Přišla jsem na chybu ve výpočtech mzdy u zaměstnanců ve dvou měsících.Bylo jim vyplaceno více.Opravila jsem výplaty a na zdrav.poj. a OSSZ zaslala opravné přehledy. Jak mám od a jestli můžu od zaměstnanců vybrat vzniklé přeplatky na mzdách? Jeden přehled mi OSSZ vrátila s tím, že nelze zaúčtovat- jelikož je již po kontrole. Co s tím?
    Předem velice děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 12. 2007 10:17

Anna (neregistrovaný)

Re: přeplatek mzdy
      Zaměstnancům můžete přeplatek srazit ze mzdy jen na základě dohody o srážkách, takže napřed se s nimi dohodněte.
      A pokud jde o opravné přehledy - nevím, jakým způsobem jste "opravila výplaty", jestli jste si jen nezkomplikovala život :-) - já obvykle začnu tím, že kontaktuji zaměstnance a sepíšu s nimi dohodu o srážce ze mzdy. Potom mzdu v následujícím období opravím tak, že přeplacenou částku zadám s mínusem, tím se sníží i základy pro ZP, SP i daň, a pojistné dostanou zpět. Žádné opravné přehledy nedělám.

• 5. 12. 2007 11:31

Kamila (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď.Dohodu o srážkách musím sjednat s každým individuálně a písemně? Neví prosím někdo ještě něco o opravných přehledech na OSSZ?

• 5. 12. 2007 12:05

Anna (neregistrovaný)

Ano, dohoda musí být písemná, s každým zvlášť - to ani jinak nejde. Může to ale být za víc lidí na jednom papíru, jestli to myslíte takhle. Podepsat ale musí každý sám.

• 5. 12. 2007 12:56

xy (neregistrovaný)

já přemýšlím nad tím, jak můžete opravovat přehledy, když už máte mzdy i zaměstnancům vyplacené - vždyť jim to srazíte až v nynější mzdě - to budete tedy muset opravovat i přehledy z mezd, kde ten přeplatek srazíte
      já nevím, jestli jste si nezkomlikovala život - já bych to tak jako Vy s největší pravděpodobností nedělala

• 5. 12. 2007 13:08

tttt (neregistrovaný)

,Přeplatek mzdy - opravné přehledy je možné zaslat na ossz s vysvětlením, že mzdy jsou správně, ale přehledy byly špatné.
      Ovšem pokud máte i mzdy špatně, tak to opravte až v tomto měsíci- doporučuji si poznačit, že se jedná o opravu mzdy atd.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).